Насловна ВЕСТИ1 Холандија планира клање 30 милиона грла стоке због климе

Холандија планира клање 30 милиона грла стоке због климе

30

У циљу смањења индустријске пољопривреде предузимају се различите активности у којима Холандија предњачи. Како извештава Греен Ме, то ће се постићи клањем вишка стоке, што износи 30% од укупног броја.

Ова земља има површину од 41.000 км², а од тога је једна петина под водом. И поред тога, има највећу бројност сточног фонда у ЕУ по површини. Број стоке коју узгајају је четири милиона говеда, 13 милиона свиња, 104 милиона јединки живине, што је чини највећим европским извозником меса. Како би се смањиле емисије азота, на неким подручјима и до 70%, неопходно је смањити њихову бројност.

Чак 30 милиона стоке за клање

На климатске промене највише утичу интензивне фарме са великим бројем грла. С једне стране је огромна зарада и производња хране за милијарде људи. На другој су огроман утицај фарми на животну средину, патња животиња, кршење хигијенских стандарда.

Велики је број животиња на фармама, а избор да се крене у смањење њиховог броја, како би се смањио утицај интензивног узгоја на животну средину, има за последицу клање 30 милиона грла до 2030. године.

Влада има фонд од 25 млрд ЕУР како би „уверила“ пољопривреднике да смање бројност стоке или да у потпуности одустану од узгајања.

Метак на пољопривреднике

Према проценама, како би се то остварило, око 11.200 пољопривредника би требало да затвори своје фарме, а 17.600 би смањило број животиња на имањима. Због ових владиних планова, пољопривредници су од јуна на улицама широм земље.

Оцењени су највећим протестима у историји државе, а забележено је и неколико ескалација, када је долазило до сукоба демонстраната и полиције. У једном наврату органи реда су чак посегнули и за оружјем, када је пуцано у правцу трактора, а пуком срећом, том приликом није било повређених.

Извор: Агроклуб

Фото: Pixabay