I kasna berba ima prednosti

Većina valjevskih vinogradara sačekala je poznu berbu, uprkos hladnijem talasu tokom oktobra.

U vinogradasrskom selu Miličinici kod Valjeva, na čokotima još ima grožđa za berbu.

U vinogradima najveće lokalne vinarije „Pusula“, na poznu berbu crvenih sorti čeka se bez obzira na vremenske prilike.

Berbu u ovim vinogradima tradicionalno završavaju krajem oktobra i početkom novembra.

„Mi praktikujemo svake godine tu malo kasniju berbu crvenih sorti, da bi ta suva materija došla do izražaja. Znači, u svakom slučaju nije nam ovo prvi put, nego svake godine tako radimo. Godina dobra, sunčana, šećeri, sve je bilo, očekujemo čak šta imamo, i 20 odsto u odnosu na prošlu godinu malo veći rod, iako se trudimo da to bude ono ograničena proizvodnja grožđa dva kilograma po čokotu“, rekao je Dragojlo Mitrović iz vinarije „Pusula“.

I u komšijskom vinogradu bralo se do pre nekoliko dana.

Vinogradarstvom su počeli da se bave pre sedam godina. Vinograd  je u punoj snazi, pa je i rod dobar.

„Sve je bilo u onom vremenskom razdoblju, kad je da kažem – normalno, ionako kako sorte zahtevaju. I zaista je bila sa meteorološkog aspekta godina pun pogodak. Malo smo sačekali i došlo je sve na svoje mesto. Sad je nama da to u vinariji pretvorimo u dobro vino“, kaže Branimir Ranković iz vinarije „Puce“.

Dobar rod sa 22 hektara vinograda vinarije „Pusula“, ove godine neće u potpunosti biti prerađen u Miličinici.

Zbog slabijeg plasmana i većih zaliha, usled pandemije, skoro trećinu ubranog grožđa iz ovih vinograda otkupila je jedna od najvećih srpskih vinarija.

Izvor: RTS

Foto: Dobro jutro

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18