Većina valjevskih vinogradara sačekala je poznu berbu, uprkos hladnijem talasu tokom oktobra.
U vinogradasrskom selu Miličinici kod Valjeva, na čokotima još ima grožđa za berbu.
U vinogradima najveće lokalne vinarije „Pusula“, na poznu berbu crvenih sorti čeka se bez obzira na vremenske prilike.
Berbu u ovim vinogradima tradicionalno završavaju krajem oktobra i početkom novembra.
„Mi praktikujemo svake godine tu malo kasniju berbu crvenih sorti, da bi ta suva materija došla do izražaja. Znači, u svakom slučaju nije nam ovo prvi put, nego svake godine tako radimo. Godina dobra, sunčana, šećeri, sve je bilo, očekujemo čak šta imamo, i 20 odsto u odnosu na prošlu godinu malo veći rod, iako se trudimo da to bude ono ograničena proizvodnja grožđa dva kilograma po čokotu“, rekao je Dragojlo Mitrović iz vinarije „Pusula“.
I u komšijskom vinogradu bralo se do pre nekoliko dana.
Vinogradarstvom su počeli da se bave pre sedam godina. Vinograd je u punoj snazi, pa je i rod dobar.
„Sve je bilo u onom vremenskom razdoblju, kad je da kažem – normalno, ionako kako sorte zahtevaju. I zaista je bila sa meteorološkog aspekta godina pun pogodak. Malo smo sačekali i došlo je sve na svoje mesto. Sad je nama da to u vinariji pretvorimo u dobro vino“, kaže Branimir Ranković iz vinarije „Puce“.
Dobar rod sa 22 hektara vinograda vinarije „Pusula“, ove godine neće u potpunosti biti prerađen u Miličinici.
Zbog slabijeg plasmana i većih zaliha, usled pandemije, skoro trećinu ubranog grožđa iz ovih vinograda otkupila je jedna od najvećih srpskih vinarija.
Izvor: RTS
Foto: Dobro jutro