Насловна РАЗНО I „limuzin“ pase na pašnjacima Javora

I „limuzin“ pase na pašnjacima Javora

5049

Junice poreklom iz Francuske odomaćile su se u Božetićima kod Nove Varoši. Ovde imaju dosta sočne trave, prija im i planinska klima, pa će ih u selo vrednih stočara uskoro stići još. A i računica kaže da su jednostavnije i isplativije za gajenje od ostalih rasa goveda.

Od prošlog decembra preduzimljivi Lazar Krstić (37) na porodičnom imanju u Božetićima gaji dvadesetak grla, jedini u  jugozapadnoj Srbiji, a pomažu mu otac Rašo i majka Stoja. Limuzin je tovna rasa, karakteristične crveno-smeđe boje dlake tela,  koja je na naše prostore stigla pre četiri, pet godina. Zahvaljujući svojim karakteristikama idealan je izbor za gajenje u sistemu „krava-tele“, koji je sve popularniji.

– Start je težak, ali se kasnije isplati. Za  20 junica i bika, sa transportom iz Vojvodine, morao sam da izdvojim 45.000 evra, što je za ovdašnje prilike ogroman novac. Srećom država sunbecioniše kupovinu u iznosu do 50 posto, a solidan je i iznos drugih podsticaja –  kaže za „Dobro jutro“ Krstić.

Mada limuzin gaji tek desetak meseci, Krstić je više nego zadovoljan. Zbog toga i ne namerava tu da stane. Do kraja godine trebalo bi da kupi još desetak junica, a kasnije i više i da se u potpunosti posveti proizvodnji govedine.

– Plan je da preko leta gajimo do 100 krava i junica, a da zazimimo 60  jer za toliko grla imamo mesta u tovilištu i možemo da ukosimo sena na imanju. Kako bi obezbedili deo novca za prvih 20 junica limuzin prodali smo petnaestak muzara koje gajimo. Ostalo nam je još 35 grla simentalske rase, bikova i junica koje planiram takođe da prodam nakon što ostanu steone. Među prvima smo devedesetih imali mlekaru i preko lokalne zadruge na beogradsko tržište isporučivali  20 tona paprike u pavlaci, pa je red i da sa limuzinom budemo pioniri u poslu – kaže Lazar.

Lazareve junice su od ranog proleće na paši i u staju će tek sa prvim snegom. Na oko 15 hektara ograđenih električnom čobanicom imaju sve što im treba. Tu i konače, pod vedrim nebom.

– Tokom pet, šest meseci koje provedu vani, samo pasu i ne trebaju im žito i koncentrat, pa je zahvaljujući tome na godišnjem nivou i do 30 posto manji utrošak hrane, nego u klasičnom načinu uzgoja. S druge strane, prilikom prodaje za klanje cena im je veća oko 30 evro centi  po kilogramu nego za druge rase goveda, jer im je meso boljeg kvaliteta a imaju i izuzetno visok  randman klanja od 62 do 65 posto. Zbog toga ih sve više i traže – objašnjava svoju računicu Lazar.

Krave limuzin se tele i odgajaju mlade na pašnjaku. „Francuskinje“ iz Božetića stare su 16 meseci i u maju iduće godine doneće na svet prvo potomstvo. Lako se tele, a struka kaže da čak 92 posto porođaja protiče bez potrebe za pomoći, dok su kod prvotelki teška teljenja ispod pet posto.

– Grla limuzinske rase imaju dobar prirast, a što je paša bolja brže se tove. Telad doje do šest meseci koliko i krave imaju mleka, i do  jeseni postignu telesnu masu od preko 300 kilograma, skoro deset puta veću nego na rođenju. Nakon prve godine imaju u proseku oko 600 kilograma, što ih čini izuzetno isplativim za gajenje – zaključuje Lazar.    

Tekst i foto: Željko Dulanović