Насловна ВЕСТИ1 I Novi Sad je dobio kišnu baštu

I Novi Sad je dobio kišnu baštu

1143

U proteklom periodu Novosađani su imali priliku da učestvuju na specijalnoj, otvorenoj radionici, na kojoj su mogli detaljnije da se upoznaju sa konceptom kišnih bašti. Ovu kišnu baštu u Novom Sadu posadio je tim profesionalnih baštovana uz podršku građana, kod instalacije „One day…“ na Petrovaradinskoj tvrđavi. Instalacija je delo multimedijalne umetnice i aktivistkinje Yoko Ono, koje je nastalo u okviru projekta EXIT fondacije Prvi svetski mir, i to na stotu godisnjicu od završetka Prvog svetskog rata.

„U saradnji sa EXIT fondacijom izabrali smo upravo ovu lokaciju jer je važna kulturno-turistička atrakcija koja nas svakodnevno podseća na to da je mir nezamenljiv, a kišne bašte će građanima dati još jedan razlog da je posete. Za formiranje kišne bašte koristili smo autentične sadnice i materijale karakteristične za ovo područje“ – istakla je Amela Greksa, pejzažna arhitektica projekta.

„Negativne posledice klimatskih promena osećamo svakodnevno, od obilnih kišnih padavina i oluja preko tropskih noći do zagađenja vazduha. Zato verujem da kišne bašte dolaze u pravo vreme i da će pomoći u očuvanju životne sredine i saniranju posledica klimatskih promena. Ujedno, želimo da kišne bašte budu poziv svim građanima i kompanijama da se pridruže u ovoj važnoj borbi. Jer jedino zajedno možemo da stvaramo pozitivne promene“ – naglasio je Dejan Turk, CEO A1 Srbija i A1 Slovenija.

Kišna bašta u Novom Sadu će, zajedno sa preostalih devet kišnih bašti iz Srbije, biti prikazana na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom će odvijati i glasanje za najlepšu.