I ruzmarin je dobar za pamćenje

U prevenciji demencije, ali i za bolje pamćenje, pomažu nam biljke i trave koje sadrže antioksidanse, povoljno deluju na naš centralni nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, otklanjaju neprijatnu napetost i oslobađaju nas nagomilanog stresa.

Momčilo Antonijević, novinar i travar, istakao je da je ginko biloba pravi „dinosaurus“ među biljkama. To je drvo koje postoji već milionima godina na našoj planeti. Iako potiče iz daleke Azije, veoma uspešno može da se gaji kod nas.

„Imamo jedan impozantan ginko u Košutnjaku, jedan je ispred Vlade Republike Srbije, jedan je u Profesorskoj koloniji“, rekao je travar.

„Ginko se vekovima upotrebljava za poboljšanje memorije i koncentracije. Ova biljka ima tu sposobnost da poboljšava prokrvljenost našeg mozga, utiče na elastičnost krvnih sudova u čitavom našem organizmu“, objasnio je Antonijević.

Ističe da je ginko omiljena biljka studenata, zbog pojačanja memorije. Čaj od listova ginka skoro da nema efekta, pa je bolje koristiti ginko u ekstraktu – suvom ili tečnom.

Osim ginko bilobe, biljka vredna pažnje je i lavlja griva.

„Lavlja griva je u Srbiji strogo zaštićena vrsta pečurke. Izuzetno je ukusna, njen ukus podseća na školjke. Odskora se upotrebljava u lečenju, a taj trend dolazi iz Japana. Utiče na poboljšanje kod manjih kognitivnih poremećaja pažnje, deluje na nerve. Preporučuje se ljudima koji pate od Alchajmerove bolesti. Koristi se sušena u prahu ili kao tinktura“, rekao je Momčilo Antonijević.

Za pomoć u jačanju memorije, dobar je i ruzmarin.

„Ruzmarin je biljka koja sadrži snažne antioksidanse, a to su supstance koje zauzimaju mesta slobodnih radikala u našem telu. Slobodni radikali su zaslužni za čitav niz procesa, nazvanih starenje. Biljka ima esencijalna ulja koja deluju na poboljšanje memorije. Etarska ulja su složene mešavine“, rekao je travar.

Antonijević je napomenuo važna svojstva koja ima i ovas.

„Dragocen je za naše zdravlje, od neoljuštenog ovsa priprema se čaj. Ova tečnost je bogata nutrijentima, mineralima, a dobar je i za varenje. Dobro se meša sa matičnjakom, lanom, zdrav napitak za zdrav život“, rekao je.

Na kraju, ne treba zaboraviti na lekovitost maslačka.

„Važno je da i list i koren sadrže veliku količinu manitola, vrste šećera, koji pomaže da se ljudi što bolje oporave. Maslačak je jestiva biljka, izuzetno je zdrav, pravi se sirup od maslačka, kao i salata od listova ove biljke“, napomenuo je Momčilo Antonijević, novinar i travar.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18