I senegalska tikovina na vašaru u Kragujevcu

Na Šumadija sajmu u Kragujevcu danas je organizovan tradicionalni Vavedenjski vašar. Ovo je bila poslednja prilika za Šumadince da pazare potrepštine za kuću, a na tezgama je osim fabričke robe, bilo i mnogo predmeta iz domaće, ali i po neki iz afričke radinosti.

Osim držalica, sita i rešeta, luča, vunenih džempera i čarapa, pažnju je privukao mladić iz daleke Afrike, koji je prodavao neobične korpe za voće. Razlikuju se od uobičajenih, po tome što mogu da se rasklope i sklope u formu tanjira.

Srpski jezik mu nije jača strana, ali je uspevao potencijalnim mušterijama da objasni da su predmeti izrađeni od tikovine. Svoju robu cenio je 20 evra, a Šumadincima je bio zanimljivo da isprobaju kako se rasklapa i sklapa korpa.

Cena domaće robe je bila raznovrsna. Sekira sa držalicom je bila 1.200 dinara, a vunenih čarapa od 600 do 800 dinara. Betonske česme su se prodavale za oko 7 000 dinara. Mnogo robe je imalo takozvanu akcijsku cenu, te su tri bukove varjače koštale svega 100 dinara. Teglica katrana se prodavala za 800, tri peškira  za 500 dinara.

Na vašaru su se tradicionalno prodavale korpe od pruća, kuhinjske daske za sečenje i serviranje, kao i zemljano posuđe, malo zimnice, zavesa, tepiha i nameštaja.

Tekst i foto: Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18