I smrznuto je zdravo

Često čujemo kako je smrznuto zdravo, bar što se tiče reklama poznatih proizvođača zamrznute hrane.

Međutim, koliko je to istina? Hrana, naime, zadržava svoju hranjivu vrednost i kada je zaleđena. Zamrzavanje voća i povrća je prirodan način produžavanja njihovog trajanja, pa zbog toga nema potrebe da se ovakvim namirnicama dodaju aditivi i konzervansi.Zamrzavanje hrane siguran je način da je ostavite za kasniju upotrebu, a većina proizvoda može da “izdrži” u frižideru mnogo duže nego što mislimo. Kad skladištite hranu, vodite računa o tome da određene vrste namirnica idu u plastične kutije, a neke mogu i da stanu u kese. Takođe, neke tečnosti mogu da se zamrznu u posudama za led, na primer, voćni sirupi.

Jednom odmrznuta sirova hrana može se skuvati i ponovo zamrznuti. Jednom odmrznuta sirova i kuvana hrana ne sme se ponovo zamrzavati jer postoji mogućnost da je u međuvremenu namirnica zagađena bakterijama i da je proces kvarenja počeo, što može da izazove probleme s varenjem kad se ponovo odmrzne za pripremu. Naročito je opasno više puta zamrzavati sirovu hranu.

Važno je istaći da se ovi rokovi odnose na očuvanje kvaliteta namirnica, a da dugotrajno zamrzavanje ustvari ne utiče na ispravnost hrane. Međutim, suviše dugo stajanje na polici zamrzivača može da ošteti strukturu voća ili povrća, i da dobijete otopljenu smuljanu neprepoznatljivu smesu. Zato se pridržavajte ovih okvirnih vremenskih odrednica, kako biste uvek imali kvalitetnu i zdravstveno ispravnu hranu.U nekim slučajevima, hranjivi sadržaj namirnica se čak i povećava nakon zamrzavanja. Naravno, namirnice se ne zamrzavaju samo zbog svojih hranjivih vrednosti, neke poput mesa i ribe su kvarljive, te njihovo zamrzavanje pomaže u sprečavanju ravoja mnogobrojnih oboljenja od kojih su neka opasna po život.

Osim očiglednih prednosti, kupovinom zamrznute hrane možete izbeći gubljenje vremena na česte odlaske u kupovinu, jer se ovi proizvodi mogu kupiti u većim količinama i čuvati u zamrzivaču.

Da, smrznuto ipak jeste zdravo.

Meso

Jagnjetina – 9 meseci

Kuvano – 2-3 meseca

Šunka i viršle je najbolje uviti u pek papir,  jer tako neće puštati vodu kad se otopi – 1 – 2 meseca

Kobasica i slanina – 1 – 2 meseca

Nekuvano i mleveno  – 3 – 4 meseca

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18