Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА И смрзнуто је здраво

И смрзнуто је здраво

42

Често чујемо како је смрзнуто здраво, бар што се тиче реклама познатих произвођача замрзнуте хране.

Међутим, колико је то истина? Храна, наиме, задржава своју храњиву вредност и када је залеђена. Замрзавање воћа и поврћа је природан начин продужавања њиховог трајања, па због тога нема потребе да се оваквим намирницама додају адитиви и конзерванси.Замрзавање хране сигуран је начин да је оставите за каснију употребу, а већина производа може да “издржи” у фрижидеру много дуже него што мислимо. Кад складиштите храну, водите рачуна о томе да одређене врсте намирница иду у пластичне кутије, а неке могу и да стану у кесе. Такође, неке течности могу да се замрзну у посудама за лед, на пример, воћни сирупи.

Једном одмрзнута сирова храна може се скувати и поново замрзнути. Једном одмрзнута сирова и кувана храна не сме се поново замрзавати јер постоји могућност да је у међувремену намирница загађена бактеријама и да је процес кварења почео, што може да изазове проблеме с варењем кад се поново одмрзне за припрему. Нарочито је опасно више пута замрзавати сирову храну.

Важно је истаћи да се ови рокови односе на очување квалитета намирница, а да дуготрајно замрзавање уствари не утиче на исправност хране. Mеђутим, сувише дуго стајање на полици замрзивача може да оштети структуру воћа или поврћа, и да добијете отопљену смуљану непрепознатљиву смесу. Зато се придржавајте ових оквирних временских одредница, како бисте увек имали квалитетну и здравствено исправну храну.У неким случајевима, храњиви садржај намирница се чак и повећава након замрзавања. Наравно, намирнице се не замрзавају само због својих храњивих вредности, неке попут меса и рибе су кварљиве, те њихово замрзавање помаже у спречавању равоја многобројних обољења од којих су нека опасна по живот.

Осим очигледних предности, куповином замрзнуте хране можете избећи губљење времена на честе одласке у куповину, јер се ови производи могу купити у већим количинама и чувати у замрзивачу.

Да, смрзнуто ипак јесте здраво.

Месо

Јагњетина – 9 месеци

Кувано – 2-3 месеца

Шунка и виршле je најбоље увити у пек папир,  јер тако неће пуштати воду кад се отопи – 1 – 2 месеца

Кобасица и сланина – 1 – 2 месеца

Некувано и млевено  – 3 – 4 месеца

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us