Idealno mesto za vrhunska vina

U grupu vinarija u Sremskim Karlovcima koje zagovaraju novi koncept i trend bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom koji podrazumeva izgradnju proizvodnih i turističkih kapaciteta među zasadima vinove loze, uključila se i kompanija Mek trejd sistem iz Novog Sada. U potesu Ćušilovo, jednom od mnogobrojnih u kojima se u tom mestu gaji loza, a koji se može podičiti time da gleda ka Dunavu, ova kompanija započela je 2022. godine gradnju moderne vinarije, pre toga posadivši prvi hektar vinograda.

– Mek trejd servis je porodična kompanija koja se bavi sa više delatnosti – kaže za „Dobro jutro“ Olivera Knežević, predstavnica kompanije. – Između ostalog porodica Knežević je i suvlasnik vinarija „Čoka“ i „Ohrid“ odakle želja da stvorimo malu vinariju u Sremskim Karlovcima. Tražeći lokaciju za kuću, došli smo u posed placa od dva hektara u Ćušilovu. Pošto se svakako već bavimo vinarstvom, prevagnula je želja da se ipak umesto kuće napravi vinarija. Svuda okolo se nalaze vinogradi i smatrali smo da je to pogodno mesto i zasadili prvi hektar. Radovi su, po rečima Olivere Knežević, u završnoj fazi. Svojim dimenzijama i izgledom objekat dominira prostorom, i privlači poglede onih koji dolaze u Karlovce iz smera Beograda kada se nađu na Banstolu. U kompaniji su se opredelili za savremeno rešenje objekta, unoseći novine i u ambijent Sremskih Karlovaca.

-Pogled sa vinarije prostire se na Dunav, od Beščanskog mosta ka Novom Sadu. Objekat je savremen i odiše modernom arhitekturom. Smatramo da je upravo takva arhitektura nešto što će nas izdvajati od ostalih vinarija u Sremskim Karlovcima – objašnjava Olivera.

Prema njenim rečima, kapacitet vinskog podruma je između 50.000 i 100.000 litara.

– Objekat je proizvodno-turističkog tipa – napominje Olivera. – Njegova površina je oko 1.700 neto kvadratnih metara. U vinariji će biti degustaciona sala, barik sala za odležavanje vina, arhivska sala, kancelarijski prostori, magacinski prostori za pakovanje, podrum za odležavanje vina (fermentacija) sa automatizovanom opremom, degustacione terase, laboratorije.

Kako kaže naša sagovornica, proizvodni deo bi trebalo da bude spreman za berbu u septembru. Međutim, Kneževići se neće zadržati samo na proizvodnim kapacitetima, koji pružaju uslove za prijem ljubitelja vina i degustaciju. Njihova namera je da u svom kompleksu sagrade hotel sa 30 do 50 soba. Hotel bi trebalo da sadrži spa centar i kongresnu dvoranu.

Izgradnju vinskog segmenta svog kompleksa na teritoriji Sremskih Karlovaca, Kneževići su započeli sadnjom grašca. Na pitanje zašto su odabrali tu sortu, odgovaraju jer je to autohtona sorta koja je najpoznatija na padinama Fruške gore.

-U planu je nastavak sadnje – kaže Olivera. – U saradnji sa Institutom za vinogradarstvo i našim tehnolozima usaglasićemo količine i buduće sorte. Nadamo se da ćemo početi već od sledeće godine.

Kada je u pitanju proizvodnja vina tu dileme nema. U novoj vinariji u Ćušilovu nastajaće isključivo vrhunska vina visokog kvaliteta.

Piše: Zorica Milosavljević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno