Imamo najskuplju slaninu u regionu

Pančeta u trgovinskim lancima u Beogradu ima najvišu cenu u poređenju sa zemljama u okruženju i postala je luksuz koji malo naših građana može da priušti. Srpski potrošači za ovu vrstu kvalitetne slanine treba da izdvoje od 1.890 do 2.250 dinara i plaćaju je oko 1.000 dinara skuplje nego građani u Banjaluci, Skoplju i Podgorici. Njena cena u Zagrebu je 1.764, a u Ljubljani 1.528 dinara.

S druge strane, u regionu, osim u RS, juneće meso košta znatno više nego u Srbiji, a svinjetina je neznatno skuplja. Kilogram kvalitetnog junećeg mesa u Beogradu je 990 dinara, u Podgorici 1.175 dinara, dok je cena u Ljubljani viša za 774 dinara.

U Sloveniji je jaje najjeftinije, potrošači ga plaćaju uglavnom oko sedam dinara, u Hrvatskoj 10, a u Severnoj Makedoniji 15 dinara. U Srbiji je veliki raspon cena za ovu namirnicu i kreće se od 12 do 17 dinara. Slično je i u Republici Srpskoj i Crnoj Gori gde jaje košta od 11 do 19 dinara.

Agroekonimista Milan Prostran ukazuje da na cenu proizvoda značajno utiče i konkurencija trgovinskih lanaca koja postoji na određenom tržištu. On naglašava da megamarketi kroje sudbinu i proizvođača i potrošača. Govoreći o značajnoj razlici u ceni pančete, Prostran kaže i da ne mogu da se porede zemlje koje su u EU i van nje, kao i da treba uzeti u obzir i strukturu stanovništva i njihove navike.

– Članice Evropske unije imaju ogromne subvencije i njihovi proizvođači mogu da budu konkurentniji – naglašava Prostran. – Učešće poljoprivrede u ukupnom budžetu EU čini 33 odsto. Trebalo bi uzeti u obzir i strukturu potrošača u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori i njihove navike.

On ističe da je pančeta visokokvalitetan, ekskluzivan suhomesnati proizvod od najboljih rasa svinja, kod kojeg mesnati deo mora da bude veći od masnog. Taj deo je, kako navodi, procentualno malo zastupljen u ovim životinjama.

– Na rast cene pančete uticalo je poskupljenje žive vage svinjetine, koja je u Srbiji dostigla 200 dinara – objašnjava Prostran. – A taj rast su uslovile visoke cene stočne hrane i energenata. To je trend na globalnom nivou.

Većina građana u Srbiji, smatra on, ne jede ovu vrstu slanine, jer je skupa. On ističe da se potrošači uvek okreću jeftinijim proizvodima, kao što je piletina. Potrošači u našoj zemlji bili su posebno iznenađeni zbog skoka cene ulja koja je sada za 60 dinara viša nego lane. Flaša uglavnom košta oko 190 dinara, a na akciji se može naći za 170, dok najskuplji litar dostiže 220 dinara. U Podgorici kupci za ovu namirnicu treba da izdvoje od 164 do 210 dinara, u Zagrebu 235, Ljubljani 200, a u Skoplju 181 dinar.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18