Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Inovativne tehnologije u poljoprivredi, tema italijanskog sajamskog nastupa

Inovativne tehnologije u poljoprivredi, tema italijanskog sajamskog nastupa

403

Italijanska agencija za spoljnu trgovinu – ITA/ICE već tradicionalno na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu organizuje seminar na aktuelne temu iz agrara. Ove godine tema je bila „Inovativne tehnologije u poljoprivredi u Srbiji i Italiji: precizna poljoprivreda i mogućnost za saradnju“.

-Temu je nametnula sve veća svest o važnosti modernizacije poljoprivrede u očuvanju životne sredine i biodiverziteta, rekao je direktor ITA/ICE, Antonije Ventreska.

 Otvarajući seminar, Ambasador Republike Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo otvorio je seminar I tom prilikom ocenio da tehnološki napredak poljoprivrede i obezbeđivanje dovoljnih količina hrane postaju još aktuelniji u uslovima globalne krize.

Snagu italijanske poljoprivrede ilustrovao je podatkom o izvozu u prošloj godini.

-Izvoz je prošle godine iznosio 52 milijarde evra, što je rast od 11 odsto. Porastao je i plasman srpskog agrara u Italiju sa 88 na 158 miliona evra, zahvaljujući izvozu žitarica. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu ne samo da je odličan izlog za italijansku tehnologiju u agraru već i za nalaženje novih mogućnosti za saradnju, reko je Lo Kašo.

Pomoćnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  Srbije, Ana Ilić naglasila je da će na putu ka partnerstvu s Italijom resorno ministarstvo nastaviti da stimuliše uvođenje novih tehnologija u poljoprivredu i da podržava institute poput novosadskog Biosensa.

Marko Kostić, vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu ukazao je na skokovit rast tržišta precizne poljoprivrede sa 23 milijarde dolara u 2015. godini na procenjenih 240 milijardi u 2050. godini. On je ocenio da je preferiranje proizvodnje žitarica u srpskom agraru loša osnova za ulaganja u nove tehnologije. Prema njegovim rečima, takođe bi trebalo da se povede računa o edukaciji korisnika novih tehnologija i onih koji treba da održavaju te tehnologije.

Na 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu Italijanska agencija za spoljnu trgovinu organizovala je kolektivni nastup 24 firme iz Italije. To su  kompanije iz oblasti precizne poljoprivrede, proizvođači poljoprivredne mehanizacije, rezervnih delova i opreme, i rasadnici voća.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski