Насловна РАЗНО Insekti napali repu – kako i čime protiv pipe i peščara?

Insekti napali repu – kako i čime protiv pipe i peščara?

252

Zasade repe napali su pipa i peščar, dva dosadna insekta koje je vrlo teško, skoro nemoguće istrebiti, jer su preparati koji su ranije korišćeni za njihovo suzbijanje sada zabranjeni. O ovom problemu za Dobro jutro govorio je zaštitar Miloš Nikšić – Nikša Agrar.

– Što se tiče toga, normalno je u ovom periodu da se pojavljuju insekti. Vreme je toplo, čak i malo povišene temperature za ovo doba godine. Njihova aktivnost je normalna u ovom periodu, ali je s druge strane i najštetnija i najopasnija za repu, zato što pre svega repina pipa, s obzirom na to da repa na većini površina sad tek niče, samo je preseče i napravi apsolutnu štetu na svakoj biljci – rekao je Nikšić, ističući da je neophodno, pre svega jer su i korovi krenuli, da se zajedno sa prskanjem korova insekticidima prskaju i insekti, naročito pipa. Problem, međutim, nastaje kada se dođe do toga čime prskati pipu i peščar, jer su mnogi insekticidi koji su bili efikasni, u međuvremenu zabranjeni.

– Pre je korišten Alfa-cipermetrin, ali je zabranjen bez ikakve sumnje sada već drugu godinu. I preparati na bazi Hlorpirifosa su zabranjeni, ali manje bitni za repine insekte – upozorio je Nikšić na zabranjene insekticide.

– Znam da ima trenutno preparata na bazi lambda-cihalotrina i opet samo treba da se isprati kolika je invazija, to mora na njivi da se utvrdi da li je veća, manja ili srednja i na osnovu toga se, eventualno, u jednom određenom procentu i menja doza između 0,2 i 0,3 grama po hektaru ako je 50 gramski – savetovao je zaštitar iz Nikša Agrara, uz napomenu da su peščar i pipa tvrdokrilci i lambda-cihalotrini nemaju dovoljno jaku efektivnost na njih.

– Lambda-cihalotrin neće rešiti problem ni pipe ni peščara, zato što će im smanjiti brojnost ali ih neće uništiti. Tako da zaštita od pipe i peščara po zakonu, trenutno, ne postoji – zaključio je zaštitar Miloš Nikšić, dodajući da je slična situacija i sa hrčcima.

– Za hrčke mogu samo određene vrste repelenata, to su odbojne materije, nema ubijanja i trovanja. Na žalost nemaju dovoljnu efektivnost za glodare. To je veliki problem.

Tekst: Zorica Dragojević