Ishrana jagnjadi u januaru

Kolostralna ishrana – Ovo je najvažniji period ishrane jagnjadi iz više razloga. Tada jagnjad putem visokog sadržaja imunoglobulina stiču imunitet koji je veoma važan za njihov dalji razvoj. Količina kolostruma (prvo mleko) zavisi od energetskih potreba za zagrevanje organizma jagnjadi. Pa tako u hladnijem periodu jagnjad imaju veću potrebu za energijom kako bi se zagrejao organizam i tada će popiti više kolostruma. Kvalitet i količina kolostruma zavise od ishrane ovaca. Ako su dobro hranjene i sa kvalitetnom hranom, lučiće više kvalitetnog kolostruma i samim tim dobićemo zdravu i kvalitetnu jagnjad.

Ishrana suvom hranom –  Prvih 7-10 dana jagnjad konzumiraju isključivo kolostrum i mleko. Nakon toga jagnjadima se daje koncentrat sa 18% proteina i kvalitetno seno lucerke ili još bolje crvena detelina, trogotka (ima veću lisnu masu) a što je veoma značajno za razvoj buraga. Sa uvođenjem suve hrane smanjuje se konzumiranje mleka i u četvrtoj nedelji mogu dojiti dva puta dnevno. Naravno,  vremenom mleko ima sve manji značaj, a suva hrana sve veći. U drugom mesecu može se uvesti silaža u obrok jagnjadi ili se ona privikavaju na zelenu hranu i pašu, u zavisnosti od godišnjeg doba, i na taj način se osposobljavaju da nakon tri meseca pređu na ishranu bez mleka. Najbolja hrana za odlučenu priplodnu jagnjad je paša, a uz nju treba obezbediti i koncentrat.

U periodu od 3-8 nedelje karakterističan je brz porast jagnjadi i tada bi oni trebalo da pojedu oko 200 gr koncentrata sa 16% proteina, a sena oko 100-150 gr.

U periodu od 8-12 nedelje dnevna konzumacija iznosi oko 500-800 gr koncentrata sa 14% proteina i oko 400 gr sena.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Verica Lazarević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18