Ishrana koza u periodu mlečnosti

Odmah nakon završenog jarenja kozi treba dati napoj od pšeničnih mekinja. Tokom prva 24 časa njoj je potrebno davati manje količine kvalitetnog sena.

Važno je da se prva 2-3 dana nakon jarenja obrok sastoji od manje količine sena uz dodatak koncentrata. Potrebno je dnevnu količinu koncentrata postepeno povećavati, kako bi se 5 do 7 dana posle jarenja dostigla dnevna količina od 400-500 gr. Količina i sastav koncentrata zavisi od količine i kvaliteta kabaste hrane, kao i broja jaradi koja sisaju kozu.

Kozama sa manje mlečnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti i prekrupu sastavljenu od smeše žitarica, dok kozama koje luče veće količine mleka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti smešu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.

U prvih mesec i po dana perioda mlečnosti postoji potreba za prehranjivanje koza koncentratom. Nakon toga količinu koncentrata treba smanjiti, tako da sa 2 meseca posle jarenja vise nema potrebe za koncentratom, ukoliko je seno dobrog kvaliteta. Posle desetak nedelja mlečnosti, obrok se može sastojati od kvalitetnog sena i određenih količina korensko-krtolastih hraniva.

Za visoku proizvodnju mleka u periodu posle jarenja, obrocima treba dodavati i mineralne materije i vitamine. Značaj mineralnih materija i vitamina za koze je veći ukoliko je proizvodnja mleka veća.

Piše: dipl.inž.polj. Zdravko Dobrić PSSS Srbije

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime