Насловна РАЗНО IZ CREPAJE STIŽU SLATKIŠI OD BUNDEVE: “Lalino zlato” spasava budžet gazdinstva Đukić

IZ CREPAJE STIŽU SLATKIŠI OD BUNDEVE: “Lalino zlato” spasava budžet gazdinstva Đukić

301

Kada se pomene godišnje doba jesen, većini se kao asocijacija javi opalo lišće, kišobrani, priprema zimnice, a nekima prvo na pamet padne „kraljica jeseni“ – bundeva. Ova kultura se u Banatu tradicionalno gaji odvajkada, a u Kikindi se čak održava i manifestacija u njenu čast, čuveni „Dani ludaje“. Jedan bračni par s juga Banata, iz Crepaje, otišao je korak dalje, te bundevu prerađuje u namaze, kandira je, čak od nje priprema turšiju. Naš sagovornik je Dejan Đukić koji je, sa suprugom Marijom, pokrenuo brend „Lalino zlato“.

Piše: Tanja Prolić

Kaže da su njegovi, kao i druge banatske porodice, uvek imali bundevu u bašti, na kraju vinograda. U svom „lutanju“ i ispitivanju tržišta, oni su se odlučili da jedne godine poseju bundevu na malo većoj površini.

To smo odlučili, jer nije moguće da se preživi od ratarskih kultura ako se rade na maloj površini. Bundevu smo videli kao neku dopunu budžeta. Postepeno smo povećavali površine: počeli smo sa 10 ari, a sada smo stigli na nekih 3,5 hektara. Proizvodnja se odvija u okviru našeg gazdinstva u selu Crepaja kod Pančeva. Od sorti bundeve najviše je zastupljena muskatna bundeva, u narodu poznata kao tamburica, zatim imamo hokaido bundevu, patišon tikvu i špageti bundevu. To je od jestivih bundeva. U poslednje tri godine uzgajamo i ukrasne bundeve na manjim površinama – ispričao nam je ovaj poljoprivredni proizvođač.

Iz njihovog iskustva, bundeva nije naročito zahtevna za uzgoj, ali traži dosta ručnog rada prilikom okopavanja, branja i manipulacije do same prodaje. Za svoj pravilan rast i razvoj traži humusna, ali ocedna zemljišta, ne voli podvodne terene i lakše podnosi sušu od nekih drugih biljaka. Voli prozračna zemljišta.

Na pitanje kako protiče jedan njihov prosečan radni dan u proizvodnji bundeve, odgovara da on dosta zavisi od doba godine. U proleće i tokom leta se bave setvom i uzgojem te dosta vremena provode na njivama, dok se u jesen najviše bave berbom, prodajom i preradom bundeva. Taj period je dinamičan i tada imaju dosta obaveza, kako bi sve uspeli da završe na vreme. Uglavnom je jesen period kada se manje spava, ali je zadovoljstvo neprocenjivo kada sve uspeju da stignu i spreme dovoljno proizvoda za prodaju.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us