Iz lokomotive u siranu

Kada je odlučio da mu je dosta železničke kape, dugih vožnji, neprospavanih noći i stalnog opreza u saobraćaju, saobrašajni inženjer, mašinovođa Zvonko Jovanović, završava svoju dugogodišnju karijeru, odlazi u penziju i okreće se nečem mnogo opuštenijem. Na imanju svoje majke u okolini Smedereva nalazi preko potrebni mir. U tom miru nastaju najbolje ideje i za njega najbolje odluke. Sa suprugom i četvoro dece, kupivši prethodno nekoliko krava, kreće u proizvodnju mleka i sira. I to ne bilo kakvog sira, već „Carskog sira“ po receptima koji su preko dvesta godina sačuvani u njegovoj porodici.

– Petnaestak godina traje usavršavanje naših proizvoda, bilo je potrebno puno vremena i rada da bismo došli do proizvoda koje sada imamo. Široka je paleta naših sireva, a da krenemo od priče o klasiku koji je sazrevao 36 meseci. Njegovo sazrevanje je potpuno prirodno, jak je i pikantan kao i svi ostali – započinje priču o svojim delikatesima Zvonko Jovanović.

– Sir sa višnjom je malo umerenijeg ukusa u odnosu na druge, kao i ostali sirevi sazrevao je 36 meseci. Višnje se dodaju u toku sazrevanja. Tu je i potpuno neobični sir sa lavandom, on je zaista za prave gurmane. Kada ga jedete osetite taj miris lavandinih polja, prosto se spaja sa nepcima – i zaista je istina sve što Zvonko priča, jer kada probate sir sa lavandom momentalno se nađete na sred polja, okruženi ovom neodoljivom biljkom. Tek na kraju, kada ste već savladali zalogaj dolazi onaj deo u kome osetite pun ukus mleka dobijenog od zdrave ispaše sa pašnjaka. Naravno tu je i sir sa tartufima, belim i crnim i on je, kao i ostali, drugačiji od već postojećih na tržištu.

– U sir sa tartufima ne stavljamo prah, već sveže tartufe. I tu postoji razlika u odnosu na postojeće sireve sa tartufima. Mi dodajemo deset posto crnog tartufa i šest posto belog tartufa u sireve i to je zaista tako, nema prevare, nema ulja tartufa ili tartufata. Još jedan od neobičnijih sireva je i sir sa šavranom, a tu su i sir u belom i u crnom vinu – nabraja Jovanović, ostavljajući nedoumicu koji sir probati, kupiti, jer i po izgledu, pakovanju i po prezentaciji, zaista su „Carski sirevi“.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

Sazrevanje

Svi sirevi iz Sirane Jovanović su dugog roka trajanja jer su odležali svaki na svoj način, bar pet nedelja. Tvrdi sir se čuva i sazreva u strogo kontrolisanim uslovima pet nedelja, dok ekstra tvrdi sir sazreva najmanje šest meseci. U koru se utrljava so kao prirodni prezervator, tako da  Carski sirevi nemaju određeni rok trajanja.

razvojnifv.png

RAZNO

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da