Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ IZ MAŠTOVITE KUHINJE LEPOSAVE ANTIĆ: Božićni post za hedoniste

IZ MAŠTOVITE KUHINJE LEPOSAVE ANTIĆ: Božićni post za hedoniste

507

Piše: Andrijana Glišić

Vreme posta uvek donosi čuvenu dilemu “šta jesti i kako ukusne delikatese zameniti posnim?” Iako se čini da je alternativu teško naći, zapravo je vrlo jednostavno. Osim klasičnih jela, poput domaćeg pasulja, ribe, niz je specijaliteta, slanih torti, pita, rolata, ali i kolača koji se ukusom gotovo i ne razlikuju od mrsnih.

Beograđanka Leposava Antić izveštila se u pripremi raznovrsnih salata kao što su meksička, krompir, salata s prazilukom, posnim majonezom i crvenim kupusom, a tu su pite od razvučenih kora, čuvenih savijača ili gotovih, kupljenih.

Kad testo odstoji, lakše se razvlači

– Pite mogu biti sa spanaćem, krompirom, kiselim kupusom, koja je i moja omiljena – kaže Leposava. – Za nju koristim brašno, vodu i so da bih napravila kore. Umesim testo i obavezno ga ostavim da odstoji na sobnoj temperaturi minimum sat vremena, a može i cele noći. Što duže stoji, lakše se i bolje razvlači.

A, razvlači ga isključivo rukama, i to na pamučnom čaršavu – u krug, a zatim otklanja okrajke, u sredinu stavlja fil i mota tako što podiže čaršav na gore i urola. Među omiljenim predjelima izdvaja i slani rolat sa spanaćem. Priprema je jednostavna, a potrebno je imati kiselu vodu, spanać, žuto i belo kukuruzno brašno.

Od toga ispečem koru na tihoj vatri nekih 20-ak minuta. Urolam u krpu i tako se hladi. U fil ide kuvani krompir koji izrendam ili iseckam, seckana kisela paprika koja se seče na dugačke šnite i 100 grama posnog majoneza. Obavezno mora da odstoji u frižideru 24 sata – ističe maštovita kuvarica.

Ruska salata u fišeku od testa

Posna ruska salata u njenoj kuhinji dobila je novu primenu. Njom puni fišeke koje pravi od kiselog testa za kiflice. U kalup u obliku fišeka stavlja testo koje seče na trake i mota, zatim ga peče i na kraju napuni salatom. Osmislila je i rešenje za hedoniste koji uživaju u ukusu pice. O tome nam kaže:

– Pravim mini posne pice od istog testa kao za klasičnu picu, a premazujem ih ajvarom i dodajem preko toga masline i origano.

Među poslasticama na Leposavinoj trpezi obavezna je pita s jabukama koju pravi od tankih kora za pitu ili baklave, gibanicu, jabuka, griza, ulja, šećera i kisele vode. A, kako to radi:

– Pomešam kiselu vodu, griz i ulje i tu smesu mažem na tri kore, dok na četvrtu idu jabuke s malo griza i žutog šećera, urolam i nakon pečenja prohladim i dodam šećer u prahu odozgo.

Granole Jelene Pešić iz Pančeva

Koštunjavo i suvo voće, koje nam je dostupno u zimskim mesecima, u različitim kombinacijama može zadovoljiti potrebu za slatkišima i zameniti nezdrave kolače. Granole Jelene Pešić iz Pančeva vrlo su ukusna i zdrava alternativa. Pravi ih u tri ukusa – koštunjavo voće, brusnica i suva višnja sa belgijskom čokoladom. Osnova su ovsene pahuljice u koje se dodaju lešnici, bademi, čia semenke, golice, med, maslinovo ulje.

– Pomešaju se svi suvi sastojci, sa druge strane se pomešaju maslinovo ulje i med i to se sjedini. Imam specijalnu peć u kojoj ih pečem 20 minuta do pola sata na vrelom vazduhu, kako bi se isušile i sačuvale sve hranljive sastojke. Ohladi se i onda dodam brusnicu ili višnju sa belgijskom čokoladom – ispričala nam je Jelena.

Naravno, neizostavni deo među posnim kolačima su bajadere. Tradicionalne, s orasima, omiljeni su slatkiš većini sladokusaca, ali danas su sve popularnije i s kikirikijem i lešnikom.

Krem od urmi i lešnika

Kako u posnim danima ne bi nedostajalo slatkiša, odlučila je da na listu tih proizvoda doda i domaći posni krem s prirodnim i zdravim sastojcima.

– Ispečem 15 urmi i 100 do 150 grama lešnika, stavim to u blender, dodam dve kašike kakao praha i vode do željene gustine. Može se dodati i biljno mleko. Taj desert može stajati u frižideru do nedelju dana – tvrdi Leposava.