Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ИЗ МАШТОВИТЕ КУХИЊЕ ЛЕПОСАВЕ АНТИЋ: Божићни пост за хедонисте

ИЗ МАШТОВИТЕ КУХИЊЕ ЛЕПОСАВЕ АНТИЋ: Божићни пост за хедонисте

98

Пише: Андријана Глишић

Време поста увек доноси чувену дилему “шта јести и како укусне деликатесе заменити посним?” Иако се чини да је алтернативу тешко наћи, заправо је врло једноставно. Осим класичних јела, попут домаћег пасуља, рибе, низ је специјалитета, сланих торти, пита, ролата, али и колача који се укусом готово и не разликују од мрсних.

Београђанка Лепосава Антић извештила се у припреми разноврсних салата као што су мексичка, кромпир, салата с празилуком, посним мајонезом и црвеним купусом, а ту су пите од развучених кора, чувених савијача или готових, купљених.

Кад тесто одстоји, лакше се развлачи

– Пите могу бити са спанаћем, кромпиром, киселим купусом, која је и моја омиљена – каже Лепосава. – За њу користим брашно, воду и со да бих направила коре. Умесим тесто и обавезно га оставим да одстоји на собној температури минимум сат времена, а може и целе ноћи. Што дуже стоји, лакше се и боље развлачи.

А, развлачи га искључиво рукама, и то на памучном чаршаву – у круг, а затим отклања окрајке, у средину ставља фил и мота тако што подиже чаршав на горе и урола. Међу омиљеним предјелима издваја и слани ролат са спанаћем. Припрема је једноставна, а потребно је имати киселу воду, спанаћ, жуто и бело кукурузно брашно.

Од тога испечем кору на тихој ватри неких 20-ак минута. Уролам у крпу и тако се хлади. У фил иде кувани кромпир који изрендам или исецкам, сецкана кисела паприка која се сече на дугачке шните и 100 грама посног мајонеза. Обавезно мора да одстоји у фрижидеру 24 сата – истиче маштовита куварица.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us