Насловна ВЕСТИ Издвојено 333 милиона динара за заштиту и очување земљишта

Издвојено 333 милиона динара за заштиту и очување земљишта

52

Уговоре о суфинансирању реализације пројеката заштите и очувања земљишта као природног ресурса потписали су министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и градоначелници и председници општина.

Вујовићева је навела да ће пројекти бити суфинансирани у 43 града и општине, којима су на јавном конкурсу одобрена средства, а за ове намене ће из буџета Министарства у овој години бити издвојено готово 333 милиона динара.

– Ово је само један у низу конкурса за суфинансирање еколошких пројеката широм Србије који смо расписали ове године, а интересовање градова и општина је велико – рекла је министарка, преноси сајт Владе.

Она је похвалила градове и општине за квалитетно припремљене пројекте чија ће реализација омогућити бољи живот грађанима, објаснивши да су поменута средства намењена за санацију локација на којима су некада биле депоније, ерозивног земљишта, одрона и клизишта.

Према њеним речима, циљ је да на месту девастираног земљишта буду изграђени еко паркови и зелени простори које ће грађани моћи да користе.

Министарка је указала на велики значај ових пројеката, јер директно доприносе очувању природе и земљишта као природног ресурса, истакавши као посебно важне пројекте санације и рекултивације земљишта у близини речних сливова.

Вујовићева је напоменула да је планирано да сви пројекти буду реализовани до 30. новембра, тако да ће се резултати видети већ у овој години у Бору, Зајечару, Новом Пазару, Осечини, Зрењанину, Смедереву и другим градовима и општинама.

Извор: Министарство заштите животне средине