Izložba „U carstvu gljiva“

Mikološko društvo Srbije priređuje 2. oktobra 2021. godine izložbu „U carstvu gljiva“ u Botaničkoj bašti „Jevremovac” u Beogradu.

Kroz carstvo gljiva posetioce će voditivode vas mikolozi, naučnici koji se bave proučavanjem gljiva, iskusni poznavaoci i ljubitelji gljiva, članovi Mikološkog društva Srbije, uključujući i decu oštećenog sluha. Ponudiće vam odgovore na pitanja šta su gljive a šta pečurke, koje vrste gljiva mogu biti izvrsna hrana, a koje gljive su i hrana i lek, koje gljive imaju mračnu stranu i mogu biti uzrok teških trovanja, a neke čak i smrtonosne.

Sve što ste hteli da znate o gljivama a niste imali koga da pitate biće tema predavanja dr Miloša Stupara i dr Željka Savkovića, dok će o istinama i zabludama vezano za suplemente na bazi gljiva govoriti dr Jovana Vunduk.

Posetioci će imati priliku da čuju sve o savremenim mikološkim istraživanjima i dostignućima naših naučnika sa Biološkog i Poljoprivrednog fakulteta, Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Prirodnjačkog muzeja. Biće u mogućnosti da vide kako se gljive komercijalno gaje. Poseban kuriozitet izložbe biće prikaz odevnih predmeta od gljiva, kreatorke Dragane Stanković.

Manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Instituta za botaniku i botaničke bašta „Jevremovac”.

I. R.

razvojnifv.png

RAZNO

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.