Izmrzavanje cvetnih pupoljaka i cvetova kod jabučastog i koštičavog voća

Na teritoriji Regionalnog centra Subotica, zasadi jabuke, kruške, trešnje, breskve i kajsije su u periodu od 7.. do 9. aprila pretrpeli štete od prolećnog mraza kada su se minimalne temperature kretale od -1,69 do -7,06 stepeni Celzijusa.

Zasadi jabuke su se u tom periodu nalazili u fenofazi vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni, zasadi kruške u fenofazi zelenih pupoljaka:  pojedinačni cvetovi se odvajaju, još uvek zatvoreni, zasadi breskve u fenofazi punog cvetanja, a zasadi trešnje u  fenofazi pucanje pupoljaka: ljuspice se odvajaju, vidljivi delovi svetlo zelenih pupoljaka. 

Znajući da je već  temperatura od -2 stepena kritična u fenofazi roze pupoljka i može da dovede do propadanja pupoljaka od 10 odsto, temperature od -4 do -6 stepeni mogu dovesti  do izmrzavanja i do 90 odsto cvetnih pupoljaka, u zavisnosti od fenofaze u kojoj se biljka nalazi. 

Što se tiče kajsije ona je već 25. marta pretrpela štete od mraza jer su se u toku noći minimalne temperature kretale od -2,72 do -4,99 stepeni, a temperature u minusu su trajale ukupno sedam sati. To je bila fenofaza pred cvetanje i pregledom pupoljaka nakon mraza od 25.3. smo utvrdili izmrzlost na oko 50odsto cvetnih pupoljaka. Niske temperature u aprilu su dodatno oštetile cvetove kajsija, pa je registrovano izmrzavanje i preko 90 odsto cvetova.

Preporuka proizvođačima koji su pretrpeli štete od mraza je da nastave redovnu zaštitu zasada protiv prouzrokovača bolesti, kako bi očuvali dobru kondiciju zasada radi obezbeđivanja dobrog rodnog potencijala za sledeću godinu.

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime