Izvezeno još 22 tone meda u Italiju

Pogon za prikupljanje i plasman meda „Naš med“ u Rači danas je izvezao još 22 tone bagremovog meda na tržište Italije, rekao je Tanjugu predsednik društva pčelara iz Rače Dragan Milovanović.

Drugi kontigent meda jučeje kamionom iz Rače krenuo za Italiju.

Med je vrhunskog kvaliteta, istakao je Milovanović i dodao da su to potvrdile sve neophodne analize.

Planirano je, kaže, da u narednih mesec dana u Italiju bude izvezeno još dva šlepera bagremovog meda, što će biti dodatnih oko 45 tona meda.

Prema rečima Milovanovića do danas je u Saudijusku Arabiju i Italiju plasirano oko 80 tona bagremovog meda iz Srbije.

Inače, italijansko tržište je jedno od najzahtevnijih po pitanju procedura za uvoz meda.

Premijerka Ana Brnabić je u nedelju obišla pogon „Naš med“ za prikupljanje i plasman meda i pozvala sve poljoprivredne proizvođače da se na sličan način udruže kao pčelari, koji su tako uspeli da lane ostvare rekordan izvoz meda od 15 miliona dolara i povećaju otkupnu cenu za 56 odsto bagremovog i čak za 241 odsto šumskog meda.

U pitanju investicija ukupno vredna 1,6 miliona evra i da su sami pčelari njegovi većinski vlasnici, dok manjinski deo ima opština Rača.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug

Foto: Freeimages

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18