Насловна ВЕСТИ Извоз хране за Саудијску Арабију добра вест за српско сточарство

Извоз хране за Саудијску Арабију добра вест за српско сточарство

50

Саудијска Арабија одобрила је увоз из Србије јунећег и овчијег меса, млека и млечних производа, што је добра вест за српске сточаре и представља искорак у спољнотрговинским арнжманима са земљом, које има захтевно и високоплатежно тржиште, оценио је секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије Ненад Будимовић.

Објаснио је да је, после овог споразума, када је Србија доспела на листу држава које имају могућност да извозе у Саудијску Арабију, следећи корак усаглашавање ветеринарских сертификата и примена халал стандарда с обзиром на то да се ради о поднебљу муслиманске вероисповести.

Подсетио је да је халал стандард неопходан у трговачким аранжманима са муслиманским земљама и додао да је он врло захтеван, те да се обнавља сваке године.

– Компаније које се буду одлучиле да сарађују са Саудијском Арабијом и извозе у ту земљу анималне производе неопходно је да примене тај стандард који подразумева проверу како је животиња третирана и храњена, кланица мора да испуњава одређене стандарде, расецање меса и морају испуњени сви слични захтеви наведени у том документу – рекао је Будимовић.

Оценио је да би извоз у Саудијску Арабију повукао ланац производње у српском сточарству и то нарочито када је у питању јунеће и овчије месо, млеко и млечни производи. Будимовић је казао да је још увек рано прогнозирати када ће се извоз реализовати, али је одобрење да се месо, млеко и млечни производи из Србије увозе у Саудијску Арабију сигуран знак да се кренуло са преговорима.

– Две управе за ветерину односно Агенције за безбедност хране Саудијске Арабије и Управа за ветерину Србије треба да наставе финалне договаре и предузму прецизне кораке како би извоз требало реализовати – рекао је он.

Сматра да Србија има добар потенцијал за повећање производње, а самим тим и за извоз основних животних намирница, те да наша земља треба да се прилагоди новонасталој ситуацији у свету изазваној ратом у Украјини, и пронађе алтернативна тржишта за извоз тих производа.

Поручио је да уколико наша земља почне да извози месо и млеко, не само у Саудијску Арабију, него и у друге земље, сточари треба да повећају број грла, како би се добило више меса и литара млека.

Будимовић је рекао да Србија није изузета из економске кризе која је захватила читав свет, али је суочена и са климатским промена које утичу на производњу хране за животиње, па се последице одражавају на сточарство у земљи.

– Имамо сушу другу годину за редом с тим што је ове године много више изражена у појединим деловима Војводине, што је довело до негативних последица када су у питању производња кукуруза, сојине сачме, сунцокрета и сена луцерке неопходних за исхрану говеда – објаснио је Будимовић.

Управа за храну и лекове Саудијске Арабије одобрила је увоз говеђег меса, млека и млечних производа из Србије, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић је на недавном састанку са представницима ове управе обавештен да је наша земља стављена на листу одобрених извозника хране у Саудијску Арабију, а најновијом одлуком тамошње Управе за храну и лекове извоз наше хране је и формално одобрен.

Тако ће после више од 40 година, млеко и млечни производи моћи да се извозе у ту земљу, а воће и поврће се већ несметано могу извозити.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay