Izvoz koštičavog voća na rusko tržište ponovo dozvoljen

Izvoz koštičavog voća iz čačanskog kraja na rusko tržište od danas je ponovo dozvoljen, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

– U jednom periodu naši proizvođači nisu mogli da plasiraju koštičavo voće na tržište Rusije, zbog administrativnih procedura. Zahvaljujući brzoj reakciji ministra poljoprivrede ovaj problem je rešen, na veliko zadovoljstvo vrednih voćara iz ovog kraja – navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je ministar Nedimović nakon razgovora sa čačanskim voćarima nedavno imao sastanak i sa ministrom poljoprivrede Rusije na kome je dogovoreno da se voćarima ponovo odobri izvoz na rusko tržište.

Predsednik uduruženja voćara „Čačanska jabuka“ Nebojša Jovanović rekao je agenciji Beta da će ponovni izvoz voća na rusko tržište mnogo značiti čačanskim voćarima, jer će kako je istako, taj izvoz relaksirati domaće tržište.

Prema njegovim rečima, na rusko tržište se najviše izvozi jabuka, breskva, nektarina i šljiva.

On je istakao da se od 50 do 60% jabuka, koje se uzgaje u čačanskom kraju, ranije izvozilo na rusko tržište, dok je ostali deo prodavan na lokalnom tržištu, u Crnoj Gori i delom u Makedoniji.

Jovanović je dodao da je prema njegovim saznanjima do prestanka izvoza voća na rusko tržište poslednji put došlo krajem prošle sezone zbog pojave truleži na plodovima.

Udruženja voćara „Čačanska jabuka“ osnovano je 2006. godine i okuplja 24 proizvođača voća u čačanskom kraju koji u svom vlasništvu imaju preko 120 hektara zasada pod raznim voćem, gde je jabuka najzastupljenija.

Izvor: Beta

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime