Jabučasto voće  već može da se orezuje

Kod zimske rezidbe postoji nekoliko uopštenih pravila. Jabučasto voće može da se orezuju od momenta kada lišće počne da opada, pa sve do početka nove vegetacije. Generativni pupoljak se formira na vrhovima rodnih grančica, dok su vegetativni pupoljci raspoređeni bočno na grančicama.

Koštičavo voće bolje je orezivati na kraju zime, kada nema opasnosti od niskih temperatura i kod njih treba voditi računa o dominantnom tipu rodnih grančica. Kod breskve rezidbom se ostavlja potreban broj mešovitih rodnih grančica pravilno raspoređenih u svim delovima krune, jer se na njima obrazuju najkrupniji i najkvalitetniji plodovi. Ostale grančice se uklanjaju do osnove. Kod rezidbe trešnje i višnje prekraćuju se i proređuju suvišne grane i letorasti. Orezivanje je najbolje obaviti po suvom zimskom danu na temperaturi višoj od 5 stepeni.

Tekst : Biljana Nenković

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18