Jabučilo, čudo od konja

On je crn kao ugarak, tankih nekarakterističnih nogu, kraće donje vilice i pravilnog ugriza. On je Jabučilo, sa naglaskom na „i“, prgav a umiljat, jedini takav u Srbiji i nedovoljno cenjen. On je karakačanski konj, srpski genetički resur, čuvan i voljen u etno selu „Jefimija“, na samo devet kilometara od Vranja. Potiče, kao i karakačana ovca još iz srednjeg veka, opstao i ostao na ovim prostorima do današnjih dana. Ovaj, Jabučilo, stigao je kao poklon Nenadu Ordiću, ni ne znajući šta mu geni kriju.

– Dobio sam ga na poklon, a ni prijatelj koji mi ga je poklonio ni ja nismo znali kakav je to pastuv. Tek kasnije mi je rečeno. A, Jabučilo je čudo od konja. Mali, jak, izdržljiv. Mnogo veći i jači pastuvi odustaju kad uđu u bitku sa njim. Voleo bih kada bih imao da ga uparim, ali kod nas u Srbiji je on jedini primerak, ima u Bugarskoj kobila, mada je to teška rabota – jada se Nenad, ali ne odustaje. Nada se da će uspeti da nabavi društvo svom karakačanskom lepotanu, za koga su bili zainteresovani i Amerikanci jer ima gen tarpana, izumrlog konja sa američkog tla. Dok ga slikamo, Jabučilo mirno pozira, uživa u paši i ne dopušta da mu narušimo mir.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18