Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Jabuka je rajska voćka, a sirće od nje rajski lek

Jabuka je rajska voćka, a sirće od nje rajski lek

445

Zvonko Gvozdanović iz osim vinograda ima i zasade jabuka od čijih plodova pravi jabukovo sirće za koje, oni koji su ga konzumirali, kažu da je posebno. A ta posebnost dolazi od taksifolina koji  mu Zvonko dodaje. Taksifolin je najjači prirodni antioksidant- flavonoid, dobijen iz drveta sibirskog ariša. Lekovitim i blagodetnim svojstvima neutrališe iz organizma slobodne radikale, ojačava zidove krvnih sudova, poboljšava regeneraciju unutrašnih organa i tkiva…

– Taksifolin je 30 puta jači antioksidant od aronije i u kombinaciji sa jabukovim sirćetom daje jako lepe rezultate. U kombinaciji s medom ovo jabukovo sirće pogodno je za sprečavanje i lečenje mnoh bolesti, poručuje Gvozdanović.

Objašnjava da ono pre svega jača odbrambenu moć organizma od kancera, pročišćava krv, smanjuje holesterol, snižava visok krvni pritisak, sprečava srčane bolesti i smanjuje mogučnost srčanog udara, otklanja reumatske tegobe, malaksalost, umor, smanjuje glavobolju, ublažava migrenu, pomaže kod otklanjanja gojaznosti, leči hronično oboljenje sinusa, reguliše rad creva kod trovanja i jača potenciju.

– Moram da napomenem da je jabukovo sirće u vreme pandemije kovidom bilo veoma korisno jer se njegovom konzumacijom sprečava zgrušavanje krvi, napominje Gvozdanović.

Kaže da svi oni koji koriste jabukovo sirće 3-5 puta dnevno teško da će oboleti. Primera radi, jabukovo sirće sa taksifolinom u stanju je da istopi tromb. A suština je da mu se ne dodaju voda, šećer, limunska kiselina…

– Komplikovanom procedutom stižem do krajnjeg proizvoda koji sadrži samo jabuke. Kasnije se ovom sirćetu dodaje taksifolin. U zavisnosti od toga koje jabukovo sirće se pravi određuje se i količina  ovog antioksidanta koji neutrališe sve, za organizam, štetne materije, kaže naš sagovornik. 

Uticaj na ljudsko zdravlje ovog sirćeta određen je i načinom na koji Zvonko uzgaja svoje voćke. Jabuke tretira samo prirodnim preparatima i koristi sistem da se biljka ojača i da se sama izbori sa bolestima. Sirće pravi isključivo od jabuka prve klase različitih sorti, od jonagolda do pink lejdi.

– Za kvalitetan gotov proizvod potrebna je kvalitetna sitovina. Krajnje je vreme da prestanemo da se bavimo samo sirovinom, te da se posvetimo kvalitetu gotovog proizvoda, poručuje Zvonko Gvozdenović.

Tekst i foto: Jasna Bajšanski