Jabuka kožara i kiseli kupus oružje protiv kovida

Voće i povrće bogato vitaminima A, C, E i D jača imunitet organizma i omogućava mu da se zaštiti i od koronavirusa, ali i od ostalih sezonskih virusa, rekao je gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić u emisiji „Magazin“ Prvog programa Radio Beograda.

Dr Perišić je naglasio da zdrava i pravilna ishrana koja podrazumeva konzumaciju sezonskog voća i povrća – koje sadrži vitamine A, C, D i E, povećava tzv. naivni imunitet sluzokožnih membrana disajnih organa koje odbijaju virus kada dođu u kontakt sa njim.

Pektin, koji se dobija pečenjem jabuke kožare, oblaže sluzokožu i ima antiinfektivna dejstva i sprečava koronavirus, ističe Perišić i savetuje da se jabuka kožara – ispečena i oljuštena, konzumira najmanje tri puta nedeljno.

Isti efekat obezbeđuje se konzumacijom kiselog kupusa, takođe najmanje tri puta nedeljno, jer njegove probiotske bakterije odbijaju koronavirus. Antiinfektivne vitamine sadrže i bundeva i dunja.

Perišić navodi da tokom zime, koja je period u kome je populacija izložena sezonskom gripu, preporučljivo jesti namirnice bogate, pre svega, vitaminom C – poput kiselog kupusa, kisele paprike, cvekle, rena, rotkve, ali i jabuku kožaru. Dve jabuke kožare i pomorandža, ili mandarina, u zimskom periodu zadovoljavaju potrebu organizma za vitaminom C. Profesor kaže i da svaki organizam poseduje „senzore“ kojima reguliše potrebu za vitaminima.

Sa druge strane, preterano uzimanje vitaminskih, tabletiranih, suplemenata dovodi do hipervitaminoze, naglašava Perišić i ukazuje de je protivnik njihove konzumacije, osim vitamina D. Jer, svako povrće, prema njegovom mišljenju, obezbeđujući količinu vitamina neophodnu za funkcionisanje organizma, predstavlja adekvatnu zamenu za suplemente.

Profesor Vojislav Perišić upozorava da prekomerno unošenje tabletoznog vitamina C može uticati na stvaranje kamena u bubregu i zakiseljavanje organizma.

Oko 15 procenata pesticida, koji se nalaze na voću i povrću, ne mogu se oprati i kroz ishranu se unose u organizam, objašnjava profesor Perišić. Precizira da se oni veoma brzo apsorbuju u organizmu i da otežavaju pravilan rad jetre. Stoga bi, kako kaže, trebalo jesti namirnice koje se ne prskaju ili sa relativno malom količinom pestcida – jabuku kožaru ili budimku, mušmulu, bundevu …

Perišić savetuje da se umesto ulja koristi mast, a maslac umesto margarina.

Izvor: RTS

Foto: Fruti komerc

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18