Насловна ВЕСТИ1 Jabuka najbolje podnosi mraz

Jabuka najbolje podnosi mraz

431

Ako očekujemo da će biti niskih temperatura i mrazeva, treba zaštititi pojedinačna stabla od izmrzavanja materijalima kojima se može napraviti izolacija, upravo zbog toga što su stabla mlađih sadnica osetljivija, jer imaju više sokova i sklonija su izmrzavanju. Najosetljivije na našim prostorima su kajsija, breskva i trešnja, kao i jagoda, ali i kruška, upozorava profesor Magazin i naglašava:

– Jabuka je najotpornija i nju uvek preporučujem u ravničarskim predelima, a u ravnici je uvek preporučljiva i oblačinska višnja, kao i stenlej šljiva. Svakako, u nižim terenima dolaze u obzir voćne vrste koje imaju veću otpornost na niske prolećne temperature i mrazeve, i to su one koje kasnije kreću s vegetacijom i imaju kraći period mirovanja.

Što je viša nadmorska visina, na brdovitom terenu, izbor voćnih vrsta se širi, te dolazi u obzir veći broj koštičavih voćaka, poput breskve, kajsije, trešnje, jagodastog voća koje se, inače, u Srbiji može saditi i na najvišim nadmorskim visinama.

R.D.J.