Насловна ВЕСТИ1 Јабуке чекају повољније услове на тржишту

Јабуке чекају повољније услове на тржишту

148


Складишта у којима чланови Удружења воћара „Чачанска јабука” чувају своју робу, пуна су до врха. Залихе јабука мирују, јер воћари чекају неке повољније услове на тржишту и пре свега бољу цену.
Највеће тржиште на које је одлазила чачанска јабука је Руска Федерација, али услед сукоба у Украјини транспорт робе је, не само отежан, већ и знатно поскупео.

Застој је на тржишту и продаја још није кренула. Неке количине су отишле у време бербе, али је сада наишао мртав период. Мање количине иду на руско тржиште и сада. али знатно мање. Поскупљење транспорта је доста оптеретило наш производ и знатно је тежа ситуација него претходних година – рекао је Небојша Јовановић, председник удружења воћара „Чачанска јабука”.
Излазак чачанске јабуке на тржиште очекује се у другој половини децембра и после Нове године. Поред руског, чачански воћари пронашли су и нова тржишта за своје производе.

-Русија има своје количине јабука за период до Нове године, али се надамо да ћемо успети нешто да пласирамо и на то тржиште. Међутим, отварају се и нова, пре свега Блиски исток, Велика Британија, земље у окружењу – нагласио је Јовановић.
Он је истакао да су чланови Удружења воћара „Чачанска јабука” воћари који се овим послом баве и по пет деценија и да на њихов наставак бављења овим послом неће утицати овакви услови на тржишту.
Међутим, наглашава да ће се у будуће радити са додатним опрезом како би се видели у ком правцу ће се кретати тржишта.
Извор: Танјуг
Фото: Pixabay