Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Jabukovo sirće možete napraviti i sami

Jabukovo sirće možete napraviti i sami

833

Kada kažem „jabuka“, uvek se setim boravka na selu, nas gradske dece navikle na svakojake slatkiše i razočarenja kada nam umesto konditorskih proizvoda punih šećera, baba ponudi rajsko voće. Jer, jabuka je zdravlje, jedna dnevno i nema nikakvih bolesti. Bar, tako su nas ubeđivali. I nije samo jabuka zdrava. Zdrava je i rakija od nje, ukoliko se konzumira u normalnim količinama (što je baba opet koristila kao izgovor), zdrav je i sok, a zdravo je i sirće. Njega preporučuju za mnoge bolesti, od srčanih smetnji do šećera i probavnih organa, a mi imamo predlog kako da ga, zarad zdravlja cele porodice, napravite u kućnim uslovima. Jesen je i vreme je jabuka, potrudite se, malo vremena, malo plodova, a puno koristi.

Domaće, sirovo jabukovo sirće prilikom pripreme zadržava vredne vitamine, probiotike i enzime, koji se inače uništavaju grejanjem u toku procesa proizvodnje pasterizovanog sirćeta.

Potrebni sastojci i oprema:

– pet velikih jabuka ili deset jabukovih kora,

– filtrirana ili prokuvana i ohlađena voda,

– jedna šoljica meda ili pola šoljice šećera,

– jedna tegla od dva litra,

– pamučna gaza,

– čvrsta plastična gumica.

Foto: pxhere

Priprema: jabuke se operu i narežu na manje komade. Tegla se pre upotrebe dobro opere i steriliše i u nju se stave narezane jabuke ili kore. Nikako ne bi trebalo koristiti posude od nerđajućeg čelika ili bilo kakvih metala umesto staklenih tegli, jer sirće može iz njih da „izvuče“ teške metale i kancerogeni nikal. Jabuke moraju da ispune barem polovinu tegle. Zatim, u nju se sipa voda tako da prekrije jabuke, a da ostane oko 5 do 6 centimetara do vrha. U to se umeša med ili šećer, dok se potpuno ne rastopi. Tegla se pokrije pamučnom gazom, koja se pričvrsti plastičnom gumicom i ostavi se na toplom i tamnom mestu nedelju do dve dana, a smesa se meša jednom ili dva puta dnevno. Kada šećer počne da fermentiše u alkohol, na površini se pojavljuju mehurići i oseti se osoben miris. Nedelju dana posle, kada komadi jabuke počnu da se spuštaju na dno tegle i oseti se miris alkohola, tečnost se procedi, a komadi ili kore se odbace i tečnost se vraća u opranu i očišćenu teglu. Ona se pokriva istom gazom koja se pričvršćuje gumicom i opet se odlaže na tamno i toplo mesto na tri do četiri nedelje, da bi se alkohol pretvorio u kiselinu uz pomoć dobrih bakterija. Povremeno se smesa promeša. Normalno je da se na dnu tegle stvori talog, a na površini beli sloj, tzv. sirćetna matica. Na nju može da se sipa vino radi dobijanja izvrsnog vinskog sirćeta. Preporučuje se da se sirće povremeno proba, da bi se ocenila jačina kiselosti. Ako je kiselost zadovoljavajuća, još jednom se procedi i izlije u manje tegle s čepom. Ako i posle tri nedelje nije dovoljno kiselo, sirće se ostavlja još nedelju dana. U slučaju da postane izrazito kiselo, procedi se i razredi s malo vode, po ukusu.

Tekst: R.D.J.