Jagode na otvorenom u jako osetljivoj fazi

Na teritoriji Topličkog okruga se zasadi jagoda na otvorenom nalaze u fazi od punog cvetanja do seme jasno vidljivo na plodnici (BBCH 65-73)

Jagoda se nalazi u osetljivoj fazi cvetanja i formiranja ploda, zbog čega mere zaštite zahtevaju posebnu pažnju i pravovremeno delovanje. Siva trulež (Botrytis cinerea) je najznačajnija bolest plodova jagoda. Padavine mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije ovim patogenom. Ovaj patogen prodire u mlado tkivo tokom cvetanja jagoda, a zatim dalji razvoj nastavlja u vreme sazrevanja plodova.

U cilju zaštite jagode poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje hemijski tretman pre najavljenih padavina, jednim od registrovanih fungicida:

  • Signum, Luminis, Bosco Gold (a.m. boskalid+piraklostrobin) u količini 1,5 kg/ha ili
  • Atlas, Switch 62,5 WG (a.m. ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,6-1 kg/ha ili
  • Dekada (a.m. boskalid) u količini 1-1,2 l/ha ili
  • Pehar (a.m. pirimetanil) u koncentraciji 0,2%  ili
  • Libreto, Enter, Teldor 500 SC (fenheksamid) u količini 1,5 l/ha ili
  • Luna sensation (a.m. fluopiram+trifloksistrobin) u količini 0,8 l/ha.

Izvor i slika: PSSS Kuršumlija

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno