Jagodina: Bakterijska bolest – Erwinia Amylovora ploda jabuke

Na području delovanja Regiopnalnog centra Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja Jagodina, tokom vizuelnih pregleda zasada krušaka, dunja, mušmula i jabuka, na pojedinim mladim biljkama, registrovano je prisustvo simptoma bakterijske gripe Ervinia amilovora.

Simptomi se mogu videti kod mladica koji su savijeni i imaju izgled pastirskog štapa. Bakterijska plaza je vrlo destruktivan patogen koji napada sve biljne delove. Prezimljava u kancerogenim ranama, zaraženim plodovima i granama . Na početku vegetacije, u specifičnim uslovima temperature i vlažnosti, aktiviraju se bakterije i zaraze cvetovi. Iz zaraženih delova biljaka, u povoljnim uslovima za razvoj bakterija, dolazi do curenja bakterijskog eksudata koji služi za dalje širenje ove bolesti, kišom, insektima, vetrom, pticama i ljudima. Zbog infekcija izazvanih bakterijske plamenjače, velika oštećenja može doći do, posebno kod mladih voćnjacima i na voćnjacima u kojima je prisustvo bakterija je registrovana u ovoj i prethodnoj vegetacije.

Uzgajivačima voćnjaka jabuka stručnjaci savetuje se da posete voćnjak i utvrde prisustvo simptoma bakterijske kuge. Ako je registrovano prisustvo ovog patogena, preporučuje se, po suvom i toplom vremenu, mehaničko uklanjanje zaraženih delova biljaka uz osnovne higijenske mere:

-Stvaranje barijere za dezinfekciju oko plantaža,
-Dezinfekcija alata, obuće i odeće radnika 10% rastvorom natrijum hipohlorita ili 70% rastvorom etilnog alkohola,
-Rez pri uklanjanju zaraženih delova mora biti takav da pokriva 30 cm zdravog tkiva u jabukama i 50 cm u kruškama,
-Rane na drvenom delu treba dezinfikovati premazivanjem 3% rastvorom bakarnih preparata,
-Nikada ne bacajte odsečene delove na zemlju, već ih stavljajte u PVC vreće ili prikolice obložene folijom,
-Sagorevanje zaraženih delova biljaka,
-Označite zaražena stabla vidljivom trakom ili bojom i pregledajte ih ponovo nakon 7 dana i, ako je potrebno, ponovite postupak mehaničkog uklanjanja,
-Nakon uklanjanja zaraženih delova biljke, preporučuje se tretman preparatima na bazi bakra u nižim koncentracijama .

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18