Насловна ВЕСТИ Јагодина: Бактеријска болест – Erwinia Amylovora плода јабуке

Јагодина: Бактеријска болест – Erwinia Amylovora плода јабуке

16

На подручју деловања Региопналног центра Прогнозно-извештајне службе заштите биља Јагодина, током визуелних прегледа засада крушака, дуња, мушмула и јабука, на појединим младим биљкама, регистровано је присуство симптома бактеријске грипе Ервиниа амиловора.

Симптоми се могу видети код младица који су савијени и имају изглед пастирског штапа. Бактеријска плаза је врло деструктиван патоген који напада све биљне делове. Презимљава у канцерогеним ранама, зараженим плодовима и гранама . На почетку вегетације, у специфичним условима температуре и влажности, активирају се бактерије и заразе цветови. Из заражених делова биљака, у повољним условима за развој бактерија, долази до цурења бактеријског ексудата који служи за даље ширење ове болести, кишом, инсектима, ветром, птицама и људима. Због инфекција изазваних бактеријске пламењаче, велика оштећења може доћи до, посебно код младих воћњацима и на воћњацима у којима је присуство бактерија је регистрована у овој и претходној вегетације.

Узгајивачима воћњака јабука стручњаци саветује се да посете воћњак и утврде присуство симптома бактеријске куге. Ако је регистровано присуство овог патогена, препоручује се, по сувом и топлом времену, механичко уклањање заражених делова биљака уз основне хигијенске мере:

-Стварање баријере за дезинфекцију око плантажа,
-Дезинфекција алата, обуће и одеће радника 10% раствором натријум хипохлорита или 70% раствором етилног алкохола,
-Рез при уклањању заражених делова мора бити такав да покрива 30 цм здравог ткива у јабукама и 50 цм у крушкама,
-Ране на дрвеном делу треба дезинфиковати премазивањем 3% раствором бакарних препарата,
-Никада не бацајте одсечене делове на земљу, већ их стављајте у ПВЦ вреће или приколице обложене фолијом,
-Сагоревање заражених делова биљака,
-Означите заражена стабла видљивом траком или бојом и прегледајте их поново након 7 дана и, ако је потребно, поновите поступак механичког уклањања,
-Након уклањања заражених делова биљке, препоручује се третман препаратима на бази бакра у нижим концентрацијама .