Jagodina: Raste brojnost moravke, nekada ugrožene rase svinja

Autohtona rasa svinja zbog izuzetno male brojnosti imala je status rizično ugrožene. Nekoliko uglavnom mlađih stočara u okolini Jagodine opredelilo se za uzgoj upravo moravke i uz značajne subvencije države brojnost rase polako raste.

Moravka nije zahtevna. Lako se gaji, brzo napreduje, otporna je, a najviše voli otvorene prostore i naravno blato. Ta rasa masovno je u Srbiji gajena za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića i izvožena je u Beč ili Peštu. Među prvima u Pomoravlju moravku je ponovo počelo da gaji gazdinstvo Radisavljević iz Crnča nadomak Jagodine prvenstveno zbog izuzetnog kvaliteta mesa koje je najsličnije mangulici.

„Vidite kako je puštena slobodno i u prirodi se mnogo lepo snalazi i mali je utrošak hrane za te svinje koje su puštene napolje. Subvencije su za njih 27 hiljada po krmači koja ima HB broj i sve papire u redu, 27 hiljada od države ima po jednom grlu“, kaže Saša Radisavljević, odgajivač svinja moravki.

Sin Lazar takođe se opredelio da ostane na imanju i već uveliko pomaže u uzgoju moravki.

Još jedan mladi čovek Stefan Milošević kupio je u Šuljkovcu kod Jagodine gazdinstvo i umesto grada ili inostranstva izabrao je selo. Otišao je korak dalje pa je pored farme moravki izgradio i pogon da preradu mesa. Kaže da do sada nije imao problem da proda sve što proizvede.

„Imam 46 krmača, 140 prasića i oko 25 tovljenika, a planiram da sledeće godine imam 300 tovljenika. Ja i supruga radimo, imamo četvoro dece, deca nam pomažu kad ne idu u školu. Mislim da će to da bude sve bolje i bolje, samo treba vreme i upornost i na kraju se isplati“, ističe Stefan Milošević, uzgajivač moravki.

Oba domaćina kažu da vode računa o očuvanju rase i da su svinje pod neprestanim nadzorom matičnih službi i veterinara. Mogu od toga lepo da žive, da priušte sebi i odmor i more, ali da je za uspeh presudna volja, rad, ali i pomoć države.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime