Насловна ВЕСТИ Јагодина: Златасто жутило винове лозе долази из запуштених винограда

Јагодина: Златасто жутило винове лозе долази из запуштених винограда

262
Foto: Pixabay

На подручју деловања Регионалног центра Прогнозно-извештајне службе заштите биља Јагодина, визуелним прегледима засада винове лозе, регистровани су симптоми златастог жутила винове лозе које проузрокује фитоплазма Флавесценсе дорее. Симптоми су регистровани на више локалитета у засадима  и на мањим површинама од по неколико чокота где се не спроводе редовне мере заштите, као и у напуштеним виноградима.

На зараженим чокотима листови се савијају ободом према наличју. Боја заражених листова је различита и зависи од сорте винове лозе. Од тамнољубичасте боје код црвених сорти до светложуте и златножуте боје код белих сорти:

Преносилац фитоплазме је цикада Scaphoideus titanus. РЦ Јагодина прати бројност цикаде на две локације са интензивном производњом грожђа, Вољавче и Опарић, на жутим лепљивим клопкама и на тим локацијама није регистровано присуство цикада.

Међутим, у напуштеним засадима и на чокотима на окућницима и викендицама, уочена је велика бројност цицада.

Оваква бројност цикада представља велику опасност и за околне винограде јер цикаде прелећу и настављају да се хране и да шире инфекцију фитоплазмом. На наличју листова региструје се и велики број кошуљица од пресвлачења цицада.

Поред засада где се не примењује хемијско сузбијање цикада, велику опасност за ширење овог обољења представљају и напуштени засади. Зато се у циљу сузбијања цикада морају укључити сви виноградари јер само тако је могуће зауставити ову болест. У противном може доћи до ширења болести, пропадања и крчења винограда.

Да не би дошло до појаве и ширења златастог жутила винове лозе, стручњаци јагодинског регионалног центра препоручују спровођење следећих мера:

 -користити сертификоване лозне калемове за подизање засада,

 – уклањати заражене чокоте из засада, уништавати дивљу лозу у окружењу, уништавати корове,

 – крчење напуштених засада винове лозе,

 – хемијско сузбијање цикада.

Препоручује се визуелни преглед винограда на присуство цикада и присуство симптома златастог жутила винове лозе. Ако се примете симптоми болести препоручује се уклањање заражених чокота, а у случају регистровања цикада примена регистрованих инсектицида.

Ј. Бајшански