Jagodinska pijaca u znaku povrća za zimnicu

Jagodinska pijaca crvenila se od paprike za ajvar, uglavnom kurtovke, koje je i bilo najviše na pijaci. Cena je od 120 do 180 dinara za kilogram u zavisnosti od kvaliteta.

 Jedan od trgovaca Rade Miljković je došao iz Donjeg Katuna kod Paraćina, mesta koje je poznato po proizvodnji kvalitetnog povrća.

 ,,Prodajem papriku za ajvar kurtovku i slonovo uvo. Nemaju ljudi pare, pa se ne kupuje kao ranije. Sada kupe od 10 do 20 kg, a ranije su uzimali po dva, tri džaka. Cena se baš i ne isplati toliko jer je poskupelo gorivo i đubrivo“, kaže Miljković.

Povrtari se žale da je bila loša godina zbog kiša i poplava koje su pogodile Pomoravski okrug. Paprike neće još dugo biti na pijaci jer je u nabavci nema dovoljno.

Karfiol, koji se takođe koristi za zimnicu, košta od 120 do 150 dinara, plavi patlidžan je od 180 do 200 dinara, zeleni paradajz od 80 do 100 dinara, kupus je 50 i 60 dinara.

Među najpopularnijom zimnicom, svakako, su kiseli krastavčići. Cena kornišona na jagodinskoj pijaci se kreće od 100 do 250 dinara za one najmanje, takozvane bebi kornišone. Prodavci kažu da  spuštaju cenu ukoliko se uzme veća količina, bar 10kg.

Cena mladog pasulja je 600 dinara po kilogramu, tikvice su 100, šargarepa je od 100 do 150 dinara, krastavac od 80 do 100, paradajz od 100 do 170 dinara, krompir od 120 do 140, crni luk od 100 do 130,  beli 400 dinara za kg, a praziluk 50 i 60 dinara po struku. Tri klipa kukuruza šećerca prodaju se za 200 dinara.

Što se tiče domaćeg voća, breskve su od 150 do 180 dinara, grožđe od 100 do 180, jabuke od 80 do 130, kruške 180 a šljive 100 dinara po kg.

Jelena Lukić

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime