JAPANSKO JATO IGORA ŠAROVIĆA: Prepelice se lako gaje, a puno vrede

U poređenju s kokošijim, jaje japanske prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više vitamina. Prepoznaćete ga po pegama i mrljama na ljusci i po tome što je znatno manje od kokošijeg jajeta. Svaka prepelica snese prosečno na dan po jedno jaje, čija težina iznosi skoro 10 posto njene ukupne težine.

Piše: Tanja Prolić

O zahtevnosti uzgoja japanskih prepelica, lekovitosti njihovih jaja i o tome kako se koriste u ishrani, razgovaramo s Igorom Šarovićem iz Veternika. On i njegova porodica počeli su da se bave uzgojem japanskih prepelica pre deset godina. Kupili su tada jato od pet prepelica…

– Imali smo hroničnog bolesnika u porodici i tragali smo za različitim alternativnim načinima lečenja, a onda su na red došla i prepeličja jaja. Pre njih smo gajili koke i piliće, ali prepelice su manje zahtevne i veoma otporne na bolesti. Njihovo uzgajanje je prilično jednostavno – ispričao nam je Šarović.

Međutim, kako kaže, potrebno je voditi računa o njihovoj ishrani, i zato im daju samo hranu koja ispunjava stroge standarde ISSO i HASSAP sistema kvaliteta.

– Gajimo ih u zatvorenom prostoru, u kaveznom sistemu. Za nosivost potrebna im je temperatura iznad 10 stepeni. Neophodno je obezbediti osvetljenje 24 časa dnevno, kako bi prepelice imale nesmetan pristup hrani i vodi. Odnos u jatu je jedan mužjak na tri ženke, što je važno radi sigurnosti oplodnje. Analizu zdravstvene ispravnosti jaja obavljamo dva puta godišnje, na Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu – istakao je naš sagovornik.

Jaja japanske prepelice imaju brojna pozitivna svojstva po ljudsko zdravlje. Pomažu kod anemije i alergija, povoljno utiču na rad štitne žlezde, čiste krvotok i jetru od toksina, zahvaljujući visokim vrednostima vitamina A pomažu kod problema s vidom, naglasio je ovaj proizvođač. Prepeličje jaje u odnosu na kokošije ima barem sedam puta više magnezijuma…

Zdrave i ukusne testenine od prepeličjih jaja

– Prepeličja jaja sadrže i esencijalne aminokiseline koje ulaze u sastav naših gradivnih ćelija. Pritom ne sadrže loš holesterol. Mogu ih koristiti deca, osobe s oslabljenim imunitetom, sportisti, osobe koje se oporavljaju nakon operacija, hronični bolesnici i svi koji se izlažu naporima u svakodnevnom životu. Ova jaja su specifičan proizvod, pogotovo zato što se konzumiraju presna. Potrebno je zaista edukovati ljude o svim koristima njihovog konzumiranja – rekao je Igor Šarović za Dobro jutro.

You need to be logged in to view the rest of the content. Molimo vas da se . Niste Pretplatnik? Pretplatite Se
razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18