Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Jasen procvetao kao nikada – negde medi, negde ne

Jasen procvetao kao nikada – negde medi, negde ne

819

Ova godina specifična je po mnogim vremenskim (ne)prilikama pa će ostati zabeleženo da su šume pobelele, još uvek ne od bagrema već od jasena. Pčelari su prvi uočili ovu pojavu, ali ne znaju da ima mesta radovanju jer su oprečna mišljenja da li jasen medi, odnosno da li ima nektara.

Ljubiša Zdravković iz Leskovca koji pčelari skoro 40 godina potvrdio nam je da je u njegovom kraju jasen procvetao, ali da nije primetio da ga pčele posećuju. Kaže da je med od jasena odličan, sličan bagremovom medu.

– Reč je o nadmorskoj visini od 300-400 metara i šteta je što nema nektara, jer zaista ne pamtim da je nekada ovoliko procvetao jasen – kaže Ljubiša, koji je veterinar po struci i ima 170 košnica.

– Pčele su još okupirane mrtvom koprivom, ali i ona polako prolazi, jabuka je prošla u našem kraju i sada čekamo bagrem. Nadamo se da vreme neće poremetiti planove pčelara – kaže Ljubiša.

Dragan Rakićević iz Kraljeva ukazuje da ipak ima povoljnih vesti kada je u pitanju jasen ali za pčelinjake koji su iznad 500 metara nadmorske visine.

– Kolege pčelari mi javljaju da jasen medi u okolini Novog Pazara i na Goliji. Drugih informacijama za sada nemam o tome koliki su poseta i prinosi. Prošle godine smo imali pojavu da je medila smrča, tako da svaku godinu obeleži poneka biljka. Zapravo, smrča nema cvetove već bakteriju izlučuju slad koje pčele uzimaju i pretvaraju u med – pojašnjava Rakićević koji ima stotinak košnica i dugogodišnji je pčelar.

Tekst: D. Alihodžić

Foto: Dragan Kugler