JASMIN U PARFEMIMA „ŠANEL“

Dobrom raspoloženju u proleće doprinosi i šarenilo boja i mirisa koji se smenjuju u bašti. Ruži, kraljici cveća, svojom lepotom i zanosnim mirisom konkuriše jasmin, koji ljubitelji zelenila nazivaju kraljem. Taj mirisni žbun zelenih listova i blistavo belih cvetova hiljadama godina pleni i zaokuplja maštu ljudi od dalekog Orijenta do Mediterana.

– Postojbina ove biljke čiji se mirisni cvetovi otvaraju uveče, su Kina i Indija, gde je posebno cenjena – kaže Jelica Marin iz Sombora, u čijem se vrtu na periferiji ovog grada na severu Bačke nalaze najlepše cvetnice,a među njima jasmin. – Nekada je u svakoj bašti i na ulici mirisao od ranog proleća, ali je vremenom zamenjen nekim savremenijim i mediteranskim vrstama. Zanimljivi su i pupoljci koji se brzo otvaraju. Kad u mom dvorištu i na ulici procvetaju, obično krajem maja i u junu, cvetovi koji podsećaju na minijaturne ruže, bele kao kokice, u zanosnom mirisu koji povetarac nosi niz ulicu uživaju i komšije – kaže naša sagovornica i dodaje da se jasmin može gajiti i u žardinijerama ili saksijama, na balkonu ili terasi. Od njega se mogu praviti najlepši i najmirisniji cvetni „zidovi“.

Foto: Pixabay

Da podsetimo: jasmin pripada porodici Oleaceae (maslina), sa više od 200 vrsta. Većina su penjačice, ali i grmovi zanimljive krošnje. Ime je dobio od arapsko – persijske reči yasmin. U Evropu je prenet oko 1550. godine i veoma brzo se raširio po vrtovima mnogih dvorova i zamkova. Gaji se u mnogim afričkim i azijskim zemljama. U Italiji i Francuskoj, plantaže ove plemenite biljke su pod kontrolom kompanije „Šanel“. Tamo se dobija najkvalitetnije i najskuplje ulje jasmina (sastavni je deo najkvakitetijih parfema), a cvetovi se beru samo dva dana u toku godine u popodnevnim satima, kad je energetska i mirisna nota najizraženija.
Voli sunčana mesta, ali dobro napreduje i u polusenci. Pogoduje mu rastresito hranljivo blago kiselo zemljište. Dobro podnosi kraće sušne periode, ali je potrebno obilnije zalivanje.

Podnosi niske temperature i mrazeve. Međutim, dok stablo ne ojača (prečnik 4–5 centimetara), neophodna je zaštita. Obmota se slamom ili nekom tkaninom, a zatim uvije i PVC folijom. Jasmin se u principu ne orezuje. Međutim, krajem zime,da bi se podstaklo obilnije cvetanje, skidaju se samo grančice na kojima su bili cvetovi.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 542 – Jun 2017.

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime