Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Jedna prodata boca vina – jedno posađeno drvo

Jedna prodata boca vina – jedno posađeno drvo

253

Andrija Jakšić je master enolog i somalijer, vlasnik vinarije „Nikad nije kasno“. Ali, Andrija je i jedan vrlo svestan i savestan mladi čovek, koji je znajući da od prirode samo uzimamo, rešio i nešto da joj vrati. Za svaku kupljenu bocu njegovog vina, on zauzvrat posadi jedno drvo.

– Nikad nije kasno da se počne ni sa vinom, ni sa svim ostalim dobrim stvarima u životu – započeo je priču o vinariji Draško, menadžer i zamenik direktora.

– Direktor vinarije je Andrija Jakšić master enolog i somalijer. A što se vina tiče, sva su kupaža, nemamo jedinstvenu sortu u vinu. Belo vino „Melodija“ je kupaža tamjanike i šardonea, a imamo i belo vino Blane de Noir, dobijeno od crvenog grožđa zasebnim tehnološkim postupkom iz prokupca i merloa. Prokupac je jedna od najzastupljenijih sorti u Župi – pored belog, tu su i crvena vina, takođe kupaže odležale u barik buradima.

– Od crvenih vina imamo „Simfoniju“, kupažu kabarne sovinjona, prokupca, merloa i marselana. Odležavaju u barik buradima do 14 meseci. Pored nje pravimo i premijum proizvod „Signature“ kao Andrijin potpis, pečat i to je ista kupaža kao „Simfonija“ samo u različitim procentima i odležavalo je od 18-24 meseca u barik buretu – kada odleže i spremna su za prodaju plasiraju ih restoranima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu.

– Idemo na manifestacije, manja okupljanja, na salonima izložbenih vina smo godinama. Što se tiče komercijalne upotrebe u restoranima smo širom Beograda i Srbije, mada se više  baziramo na izvoz i dosta smo zastupljeni u Kini, idemo u Nemačku, Austriju, Ameriku, Crnu Goru, region – osim vina i vinograda, Andrija Jakšić ima i rasadnik „Moje drvo.“

– Sam projekat „Nikad nije kasno“ traje godinama, sad smo dobili neki krajnji cilj i već godinu dana smo u projektu podizanja rasadnika. Imamo rasadnik „Moje drvo“ koji se nalazi u blizini Bele Crkve, na površini od dva hektara, sa različitim vrstama sadnica od jedne do tri godine – od sadnica tu su, po rečima menadžera, crni bor, crni orah, turska jela, bagrem, crveni hrast, gorski javor.

– Sam koncept je da prirodi vratimo neku uslugu, jer je i proizvodnja vina samo uzimanje. Za svaku prodatu bocu mi zasadimo jedno drvo na terenu zemlje Srbije. Dug projekat ali ga sad reallizujemo u zahvalnost prirodi i Bogu na svemu što nam je dao – rekao je Draško, menadžer vinarije „Nikad nije kasno“.

Tekst i foto: Zorica Dragojević