Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Jednostavan trik: Kako da orhideja konačno procveta?

Jednostavan trik: Kako da orhideja konačno procveta?

9866

Za mnoge je orhideja omiljena sobna biljka, jer unosi dašak elegancije i egzotike u svaki prostor, o kojoj god vrsti da je reč. Međutim, oko jedne činjenice će se svi složiti: orhideja je biljka koja nije toliko jednostavna za održavanje. Kada je kupimo ili dobijemo na poklon, orhideja se nalazi u punom cvatu i na njoj su raskošni cvetovi, ali već nakon nekoliko nedelja, u najboljem slučaju 12, oni se suše i otpadaju s tankih cvetnih grančica. Ona potom dugo ostaje ogoljena, a novi cvetovi izostaju, uprkos brizi kojoj joj pružate. Ako ste se pronašli u ovoj priči, možete pomoći svojoj orhideji jednom namirnicom koju verovatno imate u svom domu.

Čini se da se uzgoj orhideja pretvorio u složenu nauku – pored obezbeđivanja dovoljne količine svetlosti i neizbežne prihrane, svaki uzgajivač ove biljke ima posebnu taktiku kada je reč o njenom zalivanju. Jedni u tu svrhu koriste kocke leda, drugi je potapaju u sud s vodom i drže nekoliko sati u istom, treći je zalivaju pirinčanom vodom. Cilj je isti – uzgajiti orhideje koje će uvek izgledati zdravo i imati raskošan cvet. A da li ste znali da jedan čaj podstiče cvetanje orhideja i doprinosi bujnosti njenih cvetova?

Reč je o zelenom čaju.

Važno je samo da čaj ne bude previše jak i da ga ne sipate previše. Možete kupiti zeleni čaj na merenje u prodavnici zdrave hrane ili upotrebiti onaj iz filter kesica. Skuvajte ga na uobičajeni način: sa dva decilitra vruće vode (80 stepeni, skloniti s ringle malo pre samog ključanja) prelijte jednu filter kesicu zelenog čaja ili supenu kašiku čaja u rinfuzi i ostavite da odstoji 5 minuta, pa procedite odnosno izvadite kesicu. Ostavite da se u potpunosti ohladi. Orhideju zalivajte sa dve kafene kašike dnevno pet dana u nedelji, a onda dva dana napravite pauzu u korišćenju zelenog čaja (npr. zalivajte samo radnim danima, a vikendom preskočite zalivanje). Ukoliko ste ljubitelj zelenog čaja, ne morate kuvati poseban čaj za biljke, biće dovoljno da od onog kojeg pijete ostavite malo pri dnu šolje i na kraju dana njime zalijete orhideju.

Zeleni čaj će obogatiti supstrat, dati biljci nutrijente potrebne za pravilan rast i razvoj i učiniti da vaša orhideja buja. Ako orhideje pravilno gajite, uz ovaj “čarobni napitak” će vas sigurno nagraditi raskošnim cvetovima.

Zalivanje zelenim čajem delotvorno je i kod drugih biljaka koje rastu u kiselijem tlu, kao što su, na primer, ruže.

Tanja Prolić