Jelena Popović proizvođač organske hrane i Isidora Janković magistar farmacije-medicinski biohemičar i nutricionista su za čitaoce portala Dobro jutro osmislile prvomajski jelovnik. Zdravo, slasno, ne goji i nema prejedanja, brzo se pravi i sve namirnice su kod nas dostupne u prodavnicama „Zdrave hrane“ ili na pijacama.
Doručak:
Pita sa zelenišem
Potrebno:

Povrće po želji i da ga bude što više, (praziluk, spanać, blitva, kopriva, sremuš)
- 2 šolje speltinog brašna
- 2 šolje kukuruznog belog brašna
- 1 šolja palente
- 4 šolje kisele vode
- 1 šolja hladno ceđenog ulja
- 2 supene kašike susama
- 2 supene kašike jezgra suncokreta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica himalajske soli
Priprema: sjediniti prvo sve suve sastojke, povrće iseckati na sitno pa sve zajedno sjediniti sa ostalim sastojcima. Smesu izliti u pleh sa papirom za pečenje i peći oko 30 minuta na 200 stepeni.
Užina: Voće po želji
Ručak: Grilovane pečurke, tikvice, patlidžan, tofu sir + vitaminska salata
Sastojci: polovina glavice svežeg kupusa, 5-7 rotkvica, 1 paprika babura, 1 krastavac, polovina šolje peršunovog lista sitno iseckanog, polovina šoljice maslinovog ulja, 2 šargarepe, sok od jednog limuna, malo ruzmarina, biber/đumbir, morska so.
Vitaminska salata
Priprema: kupus papriku i krastavac iseći, rotkvice iseći na tanke listiće, prema ukusu začiniti biberom/đumbirom, solju, limunovim sokom i ruzmarinom. Služiti hladno.
Užina 2: Kokos kolač

Fil:
- Kokosovo mleko – 200 ml
- Kokosovo ulje – 5 supenih kašika
- Kokosov protein – 150 gr
- Kokos ljuspice – 50 gr
- Med – 3 supene kašike
Preliv: crna čokolada -100 g -70 % kakaa
- Med – 1 supena kašika
- Kokosovo ulje – 1 supena kašika
Za fil umešati sve sastojke i staviti u kalup. Za preliv u šerpici otopiti čokoladu i kokosovo ulje, dodati med, sve izmešati pa preliti preko fila. Ostaviti u frižideru da se hlade sat vremena, pa kad se stegnu seći na kockice.
Večera
Salata od šargarepe
Pečeni kukuruz i salata od šargarepe
Sastojci:
- 3 šargarepe izrendane
- 3 kašičice soka od limuna
- 3 kašike belog suvog grožđa
- 3 kašičice meda
Priprema: Sve sastojke izmešati. Ova salata se može jesti kao doručak, a može se dodati kao prilog uz krompir za ručak.
Tekst: Zorica Dragojević
Foto: privatna arhiva