Jelovnik za neprejedanje tokom praznika

Jelena Popović proizvođač organske hrane i Isidora Janković magistar farmacije-medicinski biohemičar i nutricionista su za čitaoce portala Dobro jutro osmislile prvomajski jelovnik. Zdravo, slasno, ne goji i nema prejedanja, brzo se pravi i sve namirnice su kod nas dostupne u prodavnicama „Zdrave hrane“ ili na pijacama.

Doručak:

Pita sa zelenišem

Potrebno:

Povrće po želji i da ga bude što više, (praziluk, spanać, blitva, kopriva, sremuš)

  • 2 šolje speltinog brašna
  • 2 šolje kukuruznog belog brašna
  • 1 šolja palente
  • 4 šolje kisele vode
  • 1 šolja hladno ceđenog ulja
  • 2 supene kašike susama
  • 2 supene kašike jezgra suncokreta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica himalajske soli

Priprema: sjediniti prvo sve suve sastojke, povrće iseckati na sitno pa sve zajedno sjediniti sa ostalim sastojcima. Smesu izliti u pleh sa papirom za pečenje i peći oko 30 minuta na 200 stepeni.

Užina: Voće po želji

Ručak: Grilovane pečurke, tikvice, patlidžan, tofu sir + vitaminska salata

Sastojci: polovina glavice svežeg kupusa, 5-7 rotkvica, 1 paprika babura, 1 krastavac, polovina šolje peršunovog lista sitno iseckanog,  polovina šoljice maslinovog ulja, 2 šargarepe, sok od jednog limuna, malo ruzmarina, biber/đumbir, morska so.

Vitaminska salata

Priprema: kupus papriku i krastavac iseći, rotkvice iseći na tanke listiće, prema ukusu začiniti biberom/đumbirom, solju, limunovim sokom i ruzmarinom. Služiti hladno.

Užina 2: Kokos kolač

Fil:

  • Kokosovo mleko – 200 ml
  • Kokosovo ulje – 5 supenih kašika
  • Kokosov protein – 150 gr
  • Kokos ljuspice – 50 gr
  • Med – 3 supene kašike

Preliv: crna čokolada -100 g -70 % kakaa

  • Med – 1 supena kašika
  • Kokosovo ulje – 1 supena kašika

Za fil umešati sve sastojke i staviti u kalup. Za preliv u šerpici otopiti čokoladu i kokosovo ulje, dodati med, sve izmešati pa preliti preko fila. Ostaviti u frižideru da se hlade sat vremena, pa kad se stegnu seći na kockice.

Večera

Salata od šargarepe

Pečeni kukuruz i salata od šargarepe

Sastojci:

  • 3 šargarepe izrendane
  • 3 kašičice soka od limuna
  • 3 kašike belog suvog grožđa
  • 3 kašičice meda

Priprema: Sve sastojke izmešati. Ova salata se može jesti kao doručak, a može se dodati kao prilog uz krompir za ručak.

Tekst: Zorica Dragojević

Foto: privatna arhiva

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18