Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ЈЕСЕН У ВРТУ: Свака биљка има своју причу

ЈЕСЕН У ВРТУ: Свака биљка има своју причу

122

Код цвећа увек смо у недоумици да ли га склонити или орезати у октобру или га оставити напољу да још мало ужива у понеком сунчаном дану. Пејзажни архитекта Магдалена Ненковић каже да свака биљна врста има своју „жицу“ и захтева посебан третман.

Мушкатле у фази мировања

Мушкатле је већ требало да склоните с тераса. Уносе се када температура падне на 10 до 15 степени, јер тада улазе у фазу мировања. Треба уклонити све цветове – и увеле и свеже, како биљка не би узалудно трошила енергију. Будите спремни на то да ће листови отпасти током зиме, али немојте да вас то плаши. Оне који су увели, а нису сами отпали, уклоните ручно. Мушкатле скратите на око 20 центиметара и сместите их у светлу просторију, у којој је температура од осам до 10 степени. Биљке ће пропасти у тамној и топлој просторији, а то ћете препознати по танким и бледим изданцима. Повремено их заливајте, али не више од једном у две недеље. Зими им није потребна никаква прихрана.

Огртач за камелију

-Камелија добро подноси хладноћу, али, уколико хладан талас потраје дуже, морате је заштитити. За саксијску камелију зима је тежак период и мора се склонити унутра. Оне које су засађене у башти могу да презиме, али само ако су правилно заштићене. Њихову зону кореновог система треба прекрити дебелим слојем лишћа. Ако је веома хладно, а у исто време и сунчано, зимзелени листови и гране исушују се и потамне. Зато их треба садити у сенци или крошње покрити платном. Ни за камелије, али ни за друге врсте цвећа које остају у башти никако не треба користити најлон, јер ће кондензована вода довести до оштећења на биљци. Препоручује се агроплатно које мора да налегне како би издржало притисак ветра и снега и истовремено да пропушта довољно светла и ваздуха. Предност је у томе што не апсорбује воду, велике је пропустљивости, па 90% сунчевих зрака пролази кроз њега и биљка испод њега нормално расте – каже Магдалена.

Ко (не) воли “шишање“

Баштовани у јесен највише воле маказе! Код неких биљних врста у врту оне су неопходне у касну јесен, а неке баш и не воле претерано „шишање“. Али баштовани, ма колико лепоте извирало, не би требало да буду сентиментални.

-Резидбе су лековите како бисмо идуће сезоне поново уживали у биљкама. Неке врсте траже радикално орезивање, а неке само делимично. Пењачице, попут бршљана, тропрсне и петопрсне дивље лозице, треба орезати када лишће опадне. Када остану голе гране, које тежином одвајају биљку од подлоге, треба их кратити. Повијуше, попут орлових ноктију, плаве кише или вистерије, траже два орезивања годишње, једно летње и једно зимско. За зимско је идеално време баш сада, крајем октобра, када листови буду опали – истиче наша саговорница.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us