Jesenas zasejana pšenica dobro napreduje

Paralelno sa setvom kukuruza soje i suncokreta ratari nadgledaju i kako napreduje pšenica jesenas zasejana, jer nju će prvo žeti i od nje dobiti i prvi prihod u godini. Bio je sušni period i to ih je i brinulo, ali posle kiše, koja nije bila ravnomerna na svim područjima zemlje malo su odahnuli.

Pšenica se oporavila, ponovo se zeleni i bar na oko ne izgleda loše. Stručnjak za pšenicu prof. dr Miroslav Malešević naveo je da je stanje pšenice zadovoljavajuće.

– Imajući u vidu uslove za zasnivanje ovogodišnje proizvodnje, pogotovo stanje sa mineralnim đubrivima i različitim mogućnostima njihove nabavke i primene, kao i nepovoljne vremenske uslove tokom prihranjivanja, može se reći da pšenica dobro izgleda. Ipak je većina proizvođača upotrebila neke količine đubriva, svesna da njihov izostanak znači sigurno smanjenje prinosa. Ima proizvođača koji su primenili redovne količine NPK hraniva, mada je njih svega 30-40 odsto i kod tih proizvođača pšenica izgleda veoma dobro i nalazi se u fazi 2. ili čak pojavi 3. kolenca – kaže Malešević i dodaju da je ovo period kada sva ozima strna žita prelaze iz vegetativne u generativnu fazu. –U tom periodu se lako uočavaju svi nedostaci na usevima. Manjak nekog hranjivog elementa bi se morao što pre nadoknaditi jer, ako deficit potraje, smanjiće se kapacitet za prinos.

I ratari su uglavnom zadovoljni kako usevi napreduju, ali naglašavaju da se na njivama uočava da još treba kiše i primećuju da vlada šarenilo u pogledu napretka useva.

– Lepo se zeleni i raste, ali fali još padavina – kazao je poljoprivrednik Aca Letić sa Čeneja, koji se sprema za prvo prskanje pšenice.

Agrarni analitičar iz Novog Sada Branislav Gulan kaže da je za domaće potrebe dovoljno upola manje od posejanih površina pod pšenicom.

– Da bi imali dovoljno za potrebe stanovništva, robne rezerve i seme ne treba nam više od 1.550.000 tona žita i 300.000 hektara posejanog hlebnog zrna, a mi sejemo i više nego duplo nego što nam treba – kazao je Gulan.

Izvor: Dnevnik

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18