JESENJA ZAHLAĐENJA POGUBNA ZA LOZU: Što raniji mraz – veće štete

U našim uslovima, zavisno od sorte, lišće vinove loze najčešće opada krajem oktobra i u novembru. Dešava se da u pojedinim predelima, naročito ravničarskim, potom u dolinama i depresijama, rani jesenji mrazevi unište još zelene listove pre opadanja. To se nepovoljno odražava na pripremu loze za zimski odmor, odnosno njenu otpornost na zimske mrazeve, ali i razvoj u narednoj godini. 

U jesen, dok vegetacija još nije završena, vinova loza je osetljiva i na najslabije mrazeve. Ukoliko se niske temperature ranije pojave, utoliko nanose veće štete. Najveće su ako mraza bude pre sazrevanja i berbe grožđa. Promene se uočavaju na listovima, koji pre vremena menjaju boju ili uvenu, odnosno gube svoju funkciju jer nisu više u mogućnosti da stvaraju materije neophodne za postizanje željenog kvaliteta grožđa.

U nekim ravničarskim krajevima rani jesenji mrazevi mogu da unište listove na čokotu pre potpunog sazrevanja lastara. U takvim uslovima ne postoji preduslov za proces kaljenja, odnosno u lozi se ne nagomilava dovoljno skroba i ona ne stiče dovoljnu otpornost na niske temperature. Ovakvo stanje se javlja i onda kada su listovi tokom vegetacije oštećeni od bolesti ili grada, ili ako se iz bilo kog razloga prekida rast lastara ili se produži u jesen.

Posledice ranih jesenjih mrazeva ispoljavaju se u tekućoj, ali i narednim godinama. Zato štetu treba pravilno proceniti i na vreme reagovati. Stručnjaci kažu da se posle ovih mrazeva ne preduzimaju mere rezidbe. Preporučuju jesenje đubrenje  organskim i mineralnim đubrivima, da bi se loza u sledećoj godini što bolje oporavila. Tamo gde postoji opasnost od niskih temperatura, korisno je i zagrtanje.

S. Malinović

Dobro jutro broj 558 – Oktobar 2018.

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno