Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Jesenji lekovi za zimsku apoteku

Jesenji lekovi za zimsku apoteku

608

Piše: Biljana Nenković

Septembar je jedan od poslednjih meseci u godini kada se sakuplja lekovito bilje. U narodnoj medicini to je neizostavan posao, kako bi se u periodu koji dolazi lakše prebrodile zimske bolesti

Pelin – gorki lek

Obični pelin, beli pelin ili pelen (Artemisia absinthium) je višegodišnja biljka, koja ima oblik polugrma. Stabljika je razgranata i dostiže preko metra visine. Raste na zapuštenim i sunčanim zemljištima, uz puteve i obale. Pelin je jedna od najgorčih aromatičnih biljaka na svetu. Listovi su joj mirišljavi, srebrnkaste boje, a cvetovi su žuti.

Listovi se skupljaju pre cvetanja, a tokom cvetanja bere se cveće koje još uvek nije u potpunosti formirano. Obični pelin se smatra odličnim lekom za podsticanje rada žuči i otklanjanje nepravilnog varenja. U narodnoj medicini se koristio i protiv crevnih parazita.

Cvetni pupoljci se mogu osušiti, samleti i u umerenim količinama dodavati u salate i druga jela. Svi delovi biljke sadrže esencijalno ulje koje zbog tujona može da izazove neželjene efekte, te pri upotrebi pelina treba biti obazriv. Poznata su alkoholna pića od pelina, kod nas pelinkovac, a u svetu je poznatiji liker absint. Eterično ulje pelina sadrži gorke supstance.

Podstiče apsorpciju hranjivih materija u crevima, sprečava nadimanje i ublažava kiselinu. Čisti organizam od glista, odlično je sredstvo za čišćenje krvi. Ima protivupalno dejstvo i blagi je antidepresiv.

Pelin se bere u drugoj vegetacijskog godini, jer u prvoj godini biljka ne cveta. Berbu treba obaviti u jesen. Zeleni delovi biljke se suše za dalju upotrebu, a od pelina se dobija i eterično ulje, destilacijom istih delova. Važno je znati da je čisto ulje pelina jak otrov i laici ne bi trebalo da ga koriste. Takođe se ne preporučuje ni stavljanje delova pelina u kompost.

Čaj od nadzemnih, osušenih delova pelina priprema se tako što se jedna kafena kašičica bilja prelije sa dva decilitra ključale vode, ostavi da stoji 10 minuta, procedi i pije 2 do 3 puta dnevno pre obroka.

Kako vam mogu pomoći pirevina i lincura saznajte u nastavku

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us