Jeste li probali plavi šardone?

Poljoprivredno gazdinstvo Cvejić iz Kličevca, okolina Požarevca, specifično je po vrsti šardonea, vina koje smo prvi put videli na Agro sajmu u Beogradu. Ukus je kao ukus svakog šardonea, ali je boja neobična – plava. Jedini u Srbiji proizvode ovo vino i time su privuklu pažnju brojnih posetilaca sajma. Prilična gužva bila je oko njihovog štanda i predstavnica firme jedva je izdvojila nekoliko minuta da nam ispriča kako se ovo vino pravi i odakle mu ta specifična boja.

– Ja sam Dragana Cvejić predstavnik PG Cvejić iz Kličevca i na ovom sajmu predstavljamo plavi šardone i frankovku. Sorta grožđa je šardone, s tim da nema kupaže, i u njega se tokom vrenja stavlja trava genecijana koja mu daje tu plavu boju. Ona stoji dok je grožđe u kljuku. Na sto litara stavlja se jedna do dve šake trave. Travu nabavljamo od naših prijatelja iz Severne Makedonije – a u Severnoj Makedoniji su prvi put i probali plavi šardone i odlučili da ga prave.

– Bili smo u Severnoj Makedoniji kod prijatelja i oni su nas vodili u jednu vinariju u kojoj smo probali plavi šardone. Došli smo na ideju da i mi pokušamo da ga pravimo. Ukus je kao i ukus svakog šardonea, samo što se dobija na boji – i ovaj šardone kao i svako drugo vino odležava u buretu, prvo hrastovom zatim prohromskom.  

– Odstojava u buretu dok vri, barem dva do tri meseca, a potom ga pretačemo u prohromsku burad. Za sad proizvodimo manje količine, ali planiramo proširenje proizvodnje. Mogu reći da je potražnja prilično dobra, iako se ljudi začude kad vide boju. Za sada samo suprug i ja radimo u proizvodnji, imamo oko 800 čokota grožđa i planiramo da proširimo i vinograd – rekla je Dragana Cvejić za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18