Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Jeste li probali plavi šardone?

Jeste li probali plavi šardone?

949

Poljoprivredno gazdinstvo Cvejić iz Kličevca, okolina Požarevca, specifično je po vrsti šardonea, vina koje smo prvi put videli na Agro sajmu u Beogradu. Ukus je kao ukus svakog šardonea, ali je boja neobična – plava. Jedini u Srbiji proizvode ovo vino i time su privuklu pažnju brojnih posetilaca sajma. Prilična gužva bila je oko njihovog štanda i predstavnica firme jedva je izdvojila nekoliko minuta da nam ispriča kako se ovo vino pravi i odakle mu ta specifična boja.

– Ja sam Dragana Cvejić predstavnik PG Cvejić iz Kličevca i na ovom sajmu predstavljamo plavi šardone i frankovku. Sorta grožđa je šardone, s tim da nema kupaže, i u njega se tokom vrenja stavlja trava genecijana koja mu daje tu plavu boju. Ona stoji dok je grožđe u kljuku. Na sto litara stavlja se jedna do dve šake trave. Travu nabavljamo od naših prijatelja iz Severne Makedonije – a u Severnoj Makedoniji su prvi put i probali plavi šardone i odlučili da ga prave.

– Bili smo u Severnoj Makedoniji kod prijatelja i oni su nas vodili u jednu vinariju u kojoj smo probali plavi šardone. Došli smo na ideju da i mi pokušamo da ga pravimo. Ukus je kao i ukus svakog šardonea, samo što se dobija na boji – i ovaj šardone kao i svako drugo vino odležava u buretu, prvo hrastovom zatim prohromskom.  

– Odstojava u buretu dok vri, barem dva do tri meseca, a potom ga pretačemo u prohromsku burad. Za sad proizvodimo manje količine, ali planiramo proširenje proizvodnje. Mogu reći da je potražnja prilično dobra, iako se ljudi začude kad vide boju. Za sada samo suprug i ja radimo u proizvodnji, imamo oko 800 čokota grožđa i planiramo da proširimo i vinograd – rekla je Dragana Cvejić za Dobro jutro.

Tekst i foto: Zorica Dragojević