Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se gaji kao pojedinačni žbunić – dva u baštama. Dobri poznavaoci tvrde da je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma.
Jednogodišnja je biljka iz porodice štitonoša. Vodi poreklo sa područja istočnog Mediterana. Od davnina služi kao začin u gastronomiji, ali se odlikuje i izuzetnom lekovitošću. Na našim prostorima se u žitnim poljima često sreće divlji korijander, ali se kao začin upotrebljava isključivo pitomi. Ova biljka je izuzetno otporna na sušu, jer ima vretenast koren koji može da raste u dubinu do jedan i po metar, čak tri puta više nego što je visina stabla.
Kao začin koristi se najčešće okruglasto seme koje ima prijatan miris, a najbolje ga je pre upotrebe samleti, jer tek tada dolazi do izražaja i njegov slatkasti ukus.
List u kulinarstvu, seme u pekarstvu
List korijandera može da se koristi svež ili osušen, kao i seme, tokom cele godine. U Evropi i Americi se više koristi seme, u Aziji i Africi list. Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe, sosove… Izuzetno je popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije.
Osušeno seme se dosta koristi u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, tokom izrade kobasica i sireva, konzervisanja maslina, zimnice…Često se kombinuje s drugim začinima poput kima, belog luka, majorana, čilija i anisa. Za neverovati je da se dosta koristi i pri izradi parfema. Ova biljka je bogata mineralima i vitaminima. Sadrži kalcijum, selen, magnezijum, cink, gvožđe, fosfor, kalijum, jod, vitamine A, B1, B2, C, organske kiseline i oko 1 procenat eteričnih ulja.

U lekovite svrhe koriste se list i seme, a za poboljšanje varenja, ublažavanje problema sa gastritisom, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, za ublažavanje depresije, snižavanje krvnog pritiska, poboljšavanje sna. Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova. Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma i ubrzava metabolizam.
Ipak, najvrednije je ulje koje ima antibakterijsko dejstvo. Dobija se destilacijom nezrelih plodova, a u većoj količini je otrovno i izaziva opijenost i dubok san. Za korijander se veruje da je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Pominje se čak i u Bibliji. Hiljadama godina se gaji u Indiji, Kini i Egiptu, a prvi zapisi nađeni su u papirusima još pre nove ere. U današnje vreme najviše se gaji u Rusiji, SAD, kao i u mnogim evropskim zemljama.
Čaj za iskašljavanje
Čajna kašičica lista korijandera pomešanog sa sitno iseckanim lukom podstiče iskašljavanje. Ovu mešavinu treba preliti sa dva decilitra vrele vode, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procediti kroz gazu i zasladiti medom. Ovako spremljen čaj treba piti ujutru i uveče pred spavanje.
Protiv upale bešike
Supenu kašiku mešavine jednakih količina listova korijandera i peršuna preliti s pet decilitara ključale vode pa posle petnaest minuta procediti. Čaj treba piti nezaslađen pre svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se upala mokraćne bešike u potpunosti otklonila, svakodnevno treba popiti dva litra ovog čaja.
Za pokretanje lenjih creva
Jednu supenu kašiku usitnjenog semena preliti sa 2,5 dl vrele vode i posle 15 do 30 minuta procediti. Ovaj čaj pokreće troma creva, ubrzava splašnjavanje otoka…
Za ublaživanje alergija
Dve supene kašike usitnjenih listova preliti jednom šoljom vrele vode. Kada se prohladi, procediti i piti tokom dana. Koristi se za ublažavanje alergijskih simptoma.
Piše: Svetlana Mujanović