Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se gaji kao pojedinačni žbunić – dva u baštama. Dobri poznavaoci tvrde da je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma.

Jednogodišnja je biljka iz porodice štitonoša. Vodi poreklo sa područja istočnog Mediterana. Od davnina služi kao začin u gastronomiji, ali se odlikuje i izuzetnom lekovitošću. Na našim prostorima se u žitnim poljima često sreće divlji korijander, ali se kao začin upotrebljava isključivo pitomi. Ova biljka je izuzetno otporna na sušu, jer ima vretenast koren koji može da raste u dubinu do jedan i po metar, čak tri puta više nego što je visina stabla.

Kao začin koristi se najčešće okruglasto seme koje ima prijatan miris, a najbolje ga je pre upotrebe samleti, jer tek tada dolazi do izražaja i njegov slatkasti ukus.

List u kulinarstvu, seme u pekarstvu

List korijandera može da se koristi svež ili osušen, kao i seme, tokom cele godine. U Evropi i Americi se više koristi seme, u Aziji i Africi list. Dodaje se u salate, supe, variva, rižota, jela od povrća, mesa, ribe, sosove… Izuzetno je popularan začin u kuhinjama Egipta, Maroka, Meksika, Kavkaza, Indije.

Osušeno seme se dosta koristi u pekarstvu, konditorskoj proizvodnji, tokom izrade kobasica i sireva, konzervisanja maslina, zimnice…Često se kombinuje s drugim začinima poput kima, belog luka, majorana, čilija i anisa. Za neverovati je da se dosta koristi i pri izradi parfema. Ova biljka je bogata mineralima i vitaminima. Sadrži kalcijum, selen, magnezijum, cink, gvožđe, fosfor, kalijum, jod, vitamine A, B1, B2, C, organske kiseline i oko 1 procenat eteričnih ulja.

Foto: Pxhere

U lekovite svrhe koriste se list i seme, a za poboljšanje varenja, ublažavanje problema sa gastritisom, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za iskašljavanje kod bronhitisa i upale pluća, kod upale bešike i mokraćnih puteva, reume i artritisa, za ublažavanje depresije, snižavanje krvnog pritiska, poboljšavanje sna. Korijander ima i ulogu u detoksikaciji organizma od nagomilanih otrova. Jača jetru i poboljšava apetit, ali se koristi i za mršavljenje zbog svoje osobine da pomaže izlučivanje vode i otrova iz organizma i ubrzava metabolizam.

Ipak, najvrednije je ulje koje ima antibakterijsko dejstvo. Dobija se destilacijom nezrelih plodova, a u većoj količini je otrovno i izaziva opijenost i dubok san. Za korijander se veruje da je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Pominje se čak i u Bibliji. Hiljadama godina se gaji u Indiji, Kini i Egiptu, a prvi zapisi nađeni su u papirusima još pre nove ere. U današnje vreme najviše se gaji u Rusiji, SAD, kao i u mnogim evropskim zemljama.

Čajna kašičica lista korijandera pomešanog sa sitno iseckanim lukom podstiče iskašljavanje. Ovu mešavinu treba preliti sa dva decilitra vrele vode, ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procediti kroz gazu i zasladiti medom. Ovako spremljen čaj treba piti ujutru i uveče pred spavanje.

Supenu kašiku mešavine jednakih količina listova korijandera i peršuna preliti s pet decilitara ključale vode pa posle petnaest minuta procediti. Čaj treba piti nezaslađen pre svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se upala mokraćne bešike u potpunosti otklonila, svakodnevno treba popiti dva litra ovog čaja.

 Jednu supenu kašiku usitnjenog semena preliti sa 2,5 dl vrele vode i posle 15 do 30 minuta procediti. Ovaj čaj pokreće troma creva, ubrzava splašnjavanje otoka…

Dve supene kašike usitnjenih listova preliti jednom šoljom vrele vode. Kada se prohladi, procediti i piti tokom dana. Koristi se za ublažavanje alergijskih simptoma.

Piše: Svetlana Mujanović

razvojnifv.png

RAZNO

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima