Jestive kašičice od brašna, jaja i meda

U Banatskom Karlovcu grupa inženjera odlučila je da napravi mašine za proizvodnju jestivih kašičica za ugostiteljske objekte. Na taj način žele tržištu da ponude zdrav proizvod, koji će zameniti plastične kašičice, a samim tim čuvati životnu okolinu.

Da bi započeli proizvodnju jestivih kašičica, inženjeri iz Banatskog Karlovca morali su sami da osmisle i naprave mašine – za mešanje testa, kalupiranje, sušenje u četiri komore na različitim temperaturama i pakovanje kašičica. Sve to trajalo je dve godine.

„Morali smo sve da radimo sami od nule. Probali smo da nađemo dobavljače i ništa nije bilo dobro i na kraju smo odlučili sve da uradimo sami. Moj tim inženjera je fantastičan mladi tim koji je kreativan, koji juri i grabi i posle dve godine vidite šta smo uradili“, rekao je Petar Radulović, vlasnik preduzeća „Moja kašičica“.

Jestive kašičice izrađuju se od smese brašna od prosa, glutena, jaja i domaćeg meda. Ne koriste se veštački sastojci ni voda.

„Ovu smesu koju sam na kraju dobio dugo sam isprobavao na različite načine, različite sastojke sam u različitim intervalima dodavao, dok nisam došao do ove smese koja je sad potpuno čvrsta i termostabilna“, objasnio je pekar Marko Ivanović.

Trenutno desetoro zapsolenih dnevno u jednoj smeni proizvede oko 20.000 običnih jestivih kašičica, ali i sa ukusom cimeta i kakaoa. Nameravaju da sledeće godine zakorače i na inostrano tržište.

„Jestive kašičice smatramo da su budućnost i da su zamena za plastične, jer kad pijemo kafu vidimo ljude koji žvaću plastične kašičice, koje kasnije završe negde na uličici ili u parku. Mi smo uvek razmišljali o nekom rešenju za zamenu toga“, rekao je direktor preduzeća „Moja kašičica“ Leon Caran.

Ovi mladi preduzetnici neće se zaustaviti na jednom proizvodu jer uvek imaju nove ideje. U toku je planiranje proizvodnje jestivih slamčica za sokove i čajeve.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18